517848 - Prins de Lignestraat
Prins de Lignestraat 12, 6161 CZ te Geleen
Prins de Lignestraat 14, 6161 CZ te Geleen
Prins de Lignestraat 16, 6161 CZ te Geleen
Prins de Lignestraat 18, 6161 CZ te Geleen

Inleiding

Vier BEAMBTENWONINGEN onder-één-kap gebouwd in 1927 in traditionalistische stijl naar ontwerp van architect A.J.N. Boosten in opdracht van Stichting Thuis Best te Heerlen. Dit blok van vier woningen vormen met zes blokken beambtenwoningen, de Augustinuskerk met pastorie en kapelanie het complex Prins de Lignestraat. In 1952 is door Thuis Best een berging achter het washok gebouwd bij de panden, welke zijn UITGESLOTEN van bescherming. Verder zijn UITGESLOTEN bij het pand nr. 12 de in 1961 gebouwde garage en de aanbouw achter de woning uit 1973; de garage bij, de aanbouw achter, de schuur met verdieping en het afdak met rolluiken achter het pand nr. 14; het afdak en afsluiting bij de achterdeur van en de garage bij nr. 16; de rolluiken bij nr.18.

Omschrijving

Blok van vier BEAMBTENWONINGEN onder asymmetrisch zadeldak met nokrichting evenwijdig aan de straat. Gootoverstekken in hout onder een dak met rode Tuiles du Nord. De woningen hebben een rechthoekige plattegrond, die per twee woningen is gespiegeld. De voorgevels zijn in drie en de achtergevels in twee bouwlagen. Gevels van geel genuanceerde baksteen, metselwerk in kettingverband op licht risalerende rode trasraam plint in kruisverband met rollaag. In de gevel rechthoekige houten vensters en deuren.

De VOORGEVEL(S) VAN DE TUSSENPANDEN hebben twee boven elkaar gelegen driekantige erkers onder plat dak met waterspuwers. De erker in de eerste laag heeft vensters met bovenlicht, dorpel van loodslabben op rollaag. Pand nr.16 heeft isolerend glas in de erkers. De entree heeft een houten voordeur, waarin oorspronkelijk een verticale houten lat en zes kleine raampjes. Panden nr.12 en 14 hebben een nieuwe voordeur, bij pand nr.16 is de originele voordeur ingrijpend gewijzigd en heeft een bovenlicht met glas. Aan weerszijden van de entree zijn twee bakstenen lisenen onder een zwevende houten luifel, waarboven bovenlicht, oorspronkelijk met gekleurd glas-in-lood. De panden nr.14 en 18 hebben een voorzetraam achter glas-in-lood bovenlicht boven entree. Voor de deur een rode tegelvloer binnen een natuurstenen rand op baksteen, waarnaast bakstenen bloembak. Een klein toiletvenster. Bij pand nr.18 loopt de bloembak naast de deur loopt door naar de zijgevel. Boven entree in de tweede bouwlaag een badkamervenster onder betonlatei en boven houten bloembak. De panden nr. 14 en 16 hebben figuurglas in de badkamerramen en kunststoffen goten. In de derde laag liggen drie vensters onder doorlopende afgetimmerde latei en boven doorlopende band van gebakken dorpelstenen, plaatselijk in driehoekmotief. De voorgevel is tot onder bovenste vensters iets risalerend, met hemelwaterafvoer in terugliggend geveldeel.

De VOORGEVEL VAN DE HOEKPANDEN nr. 12 en 18 is vergelijkbaar voor wat betreft de indeling. Onderscheid door een siersteen in de hoek met zijgevel. Het badkamerraam onder latei en boven bloembak is in de zijgevel geplaatst.

De ZIJGEVEL(S) VAN DE HOEKPANDEN hebben een asymmetrische topgevel, het dak loopt door tot op de tweede laag. In deze gevel drie bovenelkaar gelegen vensters ter plaatse van het trappenhuis. Deze zijn direct gelegen naast een hoge schoorsteen op kunststeen console met een verticale uitsparing over de volle hoogte. De bovenste twee vensters liggen boven een dubbele rij gebakken dorpelstenen. Tussen de voorgevel en het bovenste venster een rij gebakken dorpelstenen in driehoekmotief. Onder aan schoorsteen nog twee kleine vensters en risalerend volume van één laag onder een plat dak en een driedelig keukenraam. De pand nr.12 heeft een vernieuwd keukenraam.

De ACHTERGEVELS van de vier panden hebben een iets vooruitspringende plint in kruisverband en een optrek in halfsteensverband. In de eerste laag dubbele houten tuindeuren met roedeverdeling en bovenlicht onder latei, en een houten keukendeur. Bij pand nr.12 is gevel in eerste laag doorbroken voor uitbouw. In tweede laag bevinden zich drie dubbele vensters, oorspronkelijk met roedeverdeling, gelegen onder doorlopende betonlatei en boven aaneengesloten dubbele rij ongeglazuurde rode dorpelstenen. Pand nr.12 heeft geen roedeverdeling in tweede laag, wel rolluiken. Pand nr.16 heeft achter een kunststoffen goot. In het achterdakvlak twee dakramen en een schoorsteen, een schoorsteen op nok. Bij pand nr.18 zijn twee consoles onder goot aangebracht.

Achter de keuken staat een los WASHOK van baksteen in halfsteens verband met iets vooruitspringende plint in kruisverband onder rollaag. Het washok heeft een overstekend plat dak met schoorsteen. De woningen worden gedeeltelijk gescheiden door een TUINMUUR.

Tussen de panden nr.10 en 12 een POORT met een zadeldak met Tuiles du Nord. Oorspronkelijk betrof dit een berging voor spullen voor onderhoud aan de panden en processies. De zijgevels onder het dak zijn witgeschilderd. De structuur van het INTERIEUR is bij het pand nr.12 matig intact, bij pand nr.14 redelijk in tact, de panden nr.16 en 18 zeer gaaf.

Waardering

De woningen bezitten in hoge mate cultuurhistorische waarden, vanwege de oorspronkelijke funktie, beambtenwoningen voor de Staatsmijn Maurits, als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang voor het oeuvre van de architect A. Boosten, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Als onderdeel van het complex Prins de Lignestraat zijn de woningen van groot belang voor de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De woningen zijn representatief en substantieel voor de geschiedenis van het wonen binnen sociaal hiërarchisch bepaalde kaders waarbinnen lichte vormen van differentiatie mogelijk waren hetgeen tot uitdrukking komt in de bouwkundige hoofdvorm, de detaillering en de materiaalkeuze. Het algemeen belang wordt bepaald door het geheel van voornoemde waarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Beambtenwoning

Boosten, A.J.N. ; Limburg