517848 - Prins de Lignestraat
Prins de Lignestraat 13, 6161 CX te Geleen
Prins de Lignestraat 15, 6161 CX te Geleen
Prins de Lignestraat 17, 6161 CX te Geleen
Prins de Lignestraat 19, 6161 CX te Geleen

Inleiding

Vier BEAMBTENWONINGEN onder een kap gebouwd in 1927 in Traditionalistische stijl naar ontwerp van architect A.J.N. Boosten in opdracht van Stichting Thuis Best te Heerlen. Dit blok van vier woningen vormt samen met zes blokken beambtenwoningen, de Augustinuskerk met pastorie en kapelanie het complex Prins de Lignestraat. In 1952 is door Thuis Best bij de woningen een berging achter het washok gebouwd, deze zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Verder zijn UITGESLOTEN van bescherming de garage en het volume tussen woning en washok bij pand nr.13; de serre en de rolluiken bij pand nr.15; het afdak achter pand nr.17; de garage uit 1956 en de rolluiken bij pand nr. 19.

Omschrijving

Blok van vier BEAMBTENWONINGEN onder zadeldak, waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de straatrichting. De woning geheel rechts met huisnummer 19 heeft een geknikt asymmetrisch zadeldak, waarvan de noklijn loodrecht staat op de straatrichting. De pannen hebben gootoverstekken in hout onder een dak met rode Tuiles du Nord. De woningen hebben twee bouwlagen en een rechthoekige plattegrond, die per twee woningen is gespiegeld. Gevels van geel genuanceerde baksteen metselwerk in kettingverband op licht risalerende rode trasraam plint in kruisverband met rollaag. In de gevels rechthoekige houten vensters en deuren. Pand nr.13 heeft dubbel glas.

De VOORGEVEL(S) hebben twee boven elkaar gelegen driekantige erkers onder platdak. De erker in de eerste laag heeft vensters met bovenlicht, dorpel van loodslabben op rollaag. Pand nr.13 heeft bovenlichten met figuurglas. Pand nr.17 heeft geen bovenlichten. Tussen de eerste en tweede, en de derde en vierde woning is een hoge schoorsteen met een verticale uitsparing over de volle hoogte rustend op kunststeen console. De goot is ter plaatse van de schoorsteen onderbroken. Pand nr.17 heeft een kortere schoorsteen. De entree heeft een houten voordeur, waarin oorspronkelijk een verticale houten lat en zes kleine raampjes. Pand nr.13 heeft een nieuwe voordeur. Aan weerszijden van de entree zijn twee baksteen lisenen onder een zwevende houten luifel, waarboven een bovenlicht, oorspronkelijk met gekleurd glas-in-lood. Voor de deur een rode tegelvloer binnen een natuursteen rand op baksteen. Een klein toiletvenster. Pand nr.13, 15 en 17 hebben recente grindtegels voor de entree en een vernieuwde voordeur. Pand nr.15 heeft een vernieuwd venster rechts naast voordeur. Boven de entree in de tweede laag een badkamervenster met roedeverdeling onder betonlatei en boven houten bloembak. De panden nr.13, 15 en 17 hebben (gekleurd) figuurglas en pand nr.19 heeft dubbelglas in badkamerraam. In het dakvlak twee dakramen.

De VOORGEVEL VAN HOEKPAND NR.19 wijkt enigzins af. De entree is gelegen onder grote luifel op stalen kolom met houten bekleding, op baksteen bloembak. In de topgevel bevinden zich drie vensters onder een betonlatei en boven een brede bloembak, die loopt door tot aan de schoorsteen.

De LINKER ZIJGEVEL van hoekpand nr.13 heeft een hoge schoorsteen, als in voorgevel, gelegen boven een hoge plint en naast klein venster. Links in de gevel een lage plint onder keukenraam. In de topgevel twee kleine vensters, gelegen aan weerszijden van schoorsteen, het rechter met latei en links met rollaag.

De ACHTERGEVELS hebben een vooruitspringende plint. In de eerste laag dubbele houten tuindeuren met roedeverdeling en bovenlicht, gelegen onder latei. En een houten keukendeur. Pand nr.15 heeft een uitbouw achter de woning. Pand nr.17 heeft vernieuwde houten tuindeuren. In de tweede laag bevinden zich drie dubbele vensters, oorspronkelijk met roedeverdeling, gelegen onder een doorlopende betonlatei en boven dubbele rij ongeglazuurde rode dorpelstenen. Pand nr.13 heeft in de gehele achtergevel kunststoffen kozijnen met dubbel glas, pand nr.17 alleen in de tweede laag. Geen van de panden heeft nog de roedenverdeling in de vensters van de tweede laag. In het achterdakvlak een dakkapel met drie vensters onder overstekend platdak. Verder een korte schoorsteen. ACHTERGEVEL HOEKPAND nr.19 wijkt af. Links een extra achterdeur. Keukendeur en raam zijn nu één raam onder doorlopende latei. Verder vernieuwde tuindeuren, de vensters in de eerste laag hebben dubbel glas. In topgevel drie aan een gesloten vensters zonder roedeverdeling onder latei. Bij de RECHTER ZIJGEVEL hoekpand nr.19 loopt het dak door tot op de eerste laag. Het linkergeveldeel heeft een plint die aan beide zijden gedeeltelijk doorloopt. Het middendeel is teruggelegen met deur en keldervensters, het linkerdeel ligt nog verder terug ter plaatse van entree. In het dakvlak twee dakkapellen, beide onder een plat dak. De onderste met houten bloembak, de bovenste is direct gelegen naast een hoge schoorsteen. Het keukenraam en de deur in bijkeuken zijn vervangen door metselwerk. Toilet is verplaatst naar loggia onder luifel aan de zijkant van de woning.

Bij alle panden staat achter de keuken een losstaand WASHOK van baksteen in halfsteens verband met iets uitstekende plint in kruisverband onder overstekend plat dak. Het washok is bij nr.17 gepleisterd.

De woningen worden gedeeltelijk gescheiden door een TUINMUUR.

De structuur van het INTERIEUR is bij de panden nr.13, 15 en 17 redelijk in tact en bij pand nr.15 matig in tact.

Waardering

De woningen bezitten cultuurhistorische waarden vanwege de oorspronkelijke funktie, beambtenwoningen voor de Staatsmijn Maurits. Hoge tot zeer hoge architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor het oeuvre van de architect, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en in redelijke hoge mate vanwege de ornamentiek. De woningen zijn representatief en substantieel voor de geschiedenis van het wonen binnen sociaal hiërarchisch bepaalde kaders waarbinnen lichte vormen van differentiatie mogelijk waren hetgeen tot uitdrukking komt in de bouwkundige hoofdvorm, de detaillering en de materiaalkeuze. Als onderdeel van het complex bezit het blok in hoge mate ensemble waarden, die architectuur- en cultuurhistorisch van belang zijn. Het algemeen belang van de woningen wordt bepaald door het geheel van voornoemde waarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Beambtenwoning

Boosten, A.J.N. ; Limburg