Geleen G 870
Seringenlaan 78, 6163 EZ te Geleen

Inleiding

PRAKTIJKWONING voor een huisarts, gebouwd in 1933 in traditionalistische stijl naar ontwerp van architect Jos Philips, in opdracht van de heer Croughs te Lutterade.

UITGESLOTEN van bescherming zijn de tuinmuur gebouwd in 1958; de praktijkruimte uit 1961, voorheen bijkeuken en garage; de nieuwe garage en de serre in de woonkamer.

Omschrijving

De DOKTERSWONING heeft een hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak met Hollandse pannen, dakkapellen en bakgoten met overstek. De gevels met roodgele baksteen in klezoorverband, hebben een geprofileerde plint in grauwbruine baksteen in kettingverband. Twee gevels hebben gedeeltelijk een topgevel met dakschilden en een driehoekig venster in een licht uitspringende top met geprofileerd metselwerk. De gevels hebben rechthoekige en vierkante houten vensters en deuren, in de wachtkamer en de hal met glas-in-lood. In de eerste laag hebben de kozijnen een baksteen onderdorpel en een betonlatei en in de tweede laag een geglazuurde tegellaag die doorloopt over de gevel.

De VOORGEVEL, aan de zuidzijde, heeft een risalerende topgevel en naastliggend balkon. De topgevel heeft twee series van drie vensters. De onderste liggen in één kozijn, de bovenste in losse kozijnen. Links van de topgevel een uitbouw van één laag met plat dak met plint tot onder de goot. Het balkon is een loggia en heeft een plat dak met overstek op een baksteen kolom. Een deur en twee vensters in de loggia worden naast het balkon voortgezet in een rij van vier vensters boven de geglazuurde tegels, die begint onder de vensters in de topgevel. De entree onder het balkon, gescheiden door een betonnen plaat, heeft een houten deur met acht kleine vensters in twee verticale rijen. Met aan weerszijden van de entree kleine, horizontaal gelede vensters. Rechts naast de entree een rij van vier vierkante vensters met gekleurd glas-in-lood, ter plaatse van de wachtkamer. In het dakvlak twee lage, brede dakkapellen met elk drie horizontale vensters en driehoekig beschot en overstek. Geheel rechts in de gevel loopt de plint door voor een portiekentree naar het praktijkgedeelte in de rechterzijgevel.

In de RECHTER ZIJGEVEL, aan de oostzijde, loopt het dak door tot aan de eerste laag, boven het portiek, gescheiden door een bakgoot met overstek en rust op vier baksteen kolommen op en een borstwering. Deze entree heeft een houten deur, als de andere entree met links twee en rechts één vierkant venster met gekleurd glas-in-lood. In het portiek ligt een rode tegelvloer. Rechts in deze gevel een topgevel als in de voorgevel, maar met in de eerste laag twee grote rechthoekige vensters onder een latei. Het dakschild van de topgevel loopt door tot de eerste laag, waar een nieuwe praktijkruimte is gebouwd ter plaatse van de oorspronkelijke garage. Deze praktijkruimte ligt in het verlengde van de rechterzijgevel, telt één bouwlaag. Hiernaast ligt een vooruitspringende garage met brede houten deur.

De ACHTERGEVEL, noordzijde, heeft geen topgevel. Tegen de achtergevel ligt gedeeltelijk de praktijkuitbouw, waarboven een hoge schoorsteen. In de eerste laag naast de uitbouw een niet-authentiek aluminium kozijn, waarnaast dubbele houten tuindeuren met aan weerszijde een rechthoekig venster. In de tweede laag rechts van de schoorsteen liggen twee vensters, hiernaast een rij van drie vierkante vensters in één kozijn. De loggia op de hoek met de westgevel, boven de tuindeuren is dichtgemaakt met vensters. In het dakvlak boven de achtergevel bevinden zich vier lage dakkapellen met elk twee vensters en overstek.

De LINKER ZIJGEVEL, westzijde, heeft in de eerste laag een groot rechthoekig venster, waarboven een venster van de voormalige loggia. Hiernaast loopt het dak door tot aan de eerste laag. Onder het dak is in de eerste laag een nieuw kozijn geplaatst, zonder zichtbare betonlatei. Geheel rechts in de gevel is het zitje, een uitbouw van één laag met overstek, in 1961 verbouwd tot serre, door gedeeltelijk plaatsen van stalen kozijnen met glas. Halverwege de serre een vernieuwde schoorsteen met loodrecht op de uitbouw een natuurstenen muur de tuin in. Rechts van deze muur is de uitbouw blind, met metselwerk zoals in de plint.

De hoofdstructuur van de indeling van het pand is nog in tact. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer een authentiek trappenhuis, houten lambrisering in hal, parketvloeren en houten banken in oorspronkelijke wachtkamer.

Waardering

De dokterswoning bezit in hoge mate cultuurhistorische waarden vanwege de oorspronkelijke bestemming en is van belang als uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het object heeft hoge architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor het oeuvre van de architect, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. De dokterswoning is gesitueerd in Lindenheuvel, een voormalige mijnwerkerswijk die nauw verbonden is met de ontwikkeling van Geleen in het Interbellum. Het object is in redelijk tot hoge mate gaaf, zowel qua in- als exterieur. Het pand vervult een representatieve rol in de geschiedenis van het notabele wonen in de periode van het Interbellum. Het algemeen belang van de dokterswoning wordt bepaald door het geheel van voornoemde waarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Praktijkwoning Dokterswoning

Philips, Jos ; Limburg