Hazerswoude D 1668
Bij Voorweg 73, 2391 AC te Hazerswoude-Dorp

Inleiding

LANDBOUWSCHUUR, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', die vooral als korenschuur is gebruikt, stamt uit de bouwtijd van het complex (1883) en is uitgevoerd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant waarin (pseudo)vakwerk. De schuur staat op het achtererf, ten zuiden van de boerderij.

Omschrijving

Grote houten schuur op rechthoekig grondplan onder een zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nokrichting ligt evenwijdig aan die van het woongedeelte van de boerderij. Boven een gemetselde plint van grauwe baksteen zijn de wanden opgetrokken van rabatdelen. De linker kopgevel (oost) en de langsgevel aan voorzijde (noord) hebben een travee-indeling van respectievelijk drie en zes eenheden, bestaande uit een geometrisch patroon van horizontale, verticale en diagopnale steunbalken, De rechter kopgevel (west) en langsgevel aan achterzijde (zuid) zijn voorzien van een verticaal beschot. Het beschot van de geveltoppen is voorzien van een geschulpte onderrand. In de geveltoppen, die zijn afgewerkt met eenvoudige makelaars, bevindt zich één keperboogvormig venster met verticale vierruits roedenverdeling. De langsgevel aan de voorzijde (zuid) heeft aan weerszijden een dubbele wagendeur (met steekkap) met daarboven een aan de onderzijde geschulpt beschot. De langsgevel aan de achterzijde (noord) heeft alleen aan de rechterzijde één dubbele deur. Aan de linker zijde bevindt zich een houten aanbouw met deels open verticaal beschot onder een lessenaarsdak met gesmoorde kruispannen.

In het interieur is de oorspronkelijke spantconstructie aanwezig.

Waardering

De landbouwschuur is architectuur- en cultuurhistorisch van algemeen belang als bijgebouw in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant bij een zeldzaam en vroeg voorbeeld van een rijk uitgevoerde boerderij in Eclectische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Van architectuurhistorisch belang vanwege de herkenbare vormgeving met pseudo-vakwerk en vanwege de hoge mate van gaafheid van zowel het in- als exterieur.

Van ensemblewaarde vanwege de onderlinge ruimtelijke en functionele samenhang met de andere complexonderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Landbouwschuur

pseudo-vakwerk