Hazerswoude D 1668
Bij Voorweg 73, 2391 AC te Hazerswoude-Dorp

Inleiding

WAGENSCHUUR, als onderdeel van en daterend uit de bouwtijd van het boerderijcomplex 'Modelhoeve'. De schuur is ten oosten van de boerderij gelegen.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaags schuur op een langgerekte rechthoekige plattegrond onder een overstekend zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nokrichting staat haaks op het woongedeelte van de boerderij. De grotendeels symmetrisch ingedeelde gevels zijn opgetrokken uit grauwe baksteen (kruisverband) met een iets uitkragend gemetselde, door een rollaag afgedekt trasraam. De beide langsgevels zijn deels voorzien van wit geschilderd pseudo-vakwerk met een travee-indeling van ongelijke breedte. Onder de daklijst bevinden zich kleine rechthoekige vensters. Bij de rechter langsgevel hebben de beide buitenste traveeën een identieke geleding met andreaskruisen. Het middendeel bestaat uit vier deuren, waaronder één inrijdeur en drie deuren met bovenlicht, van elkaar gescheiden door blinde traveeën. De geleding van de linker langsgevel bestaat in het midden uit vier smalle rechthoekige blinde velden met links daarvan drie en rechts vier traveeën met andreaskruisen.

De beide kopgevels zijn symmetrisch ingedeelde puntgevels. De meer representatieve kopgevel aan de noordzijde heeft sierspante. Op de begane grond zijn twee segmentboogvormige gietijzeren stalvensters met roedenverdeling geplaats en in de geveltop een klein rond gietijzeren venster.

Van de blinde achtergevel (zuid) is de geveltop voorzien van houten beschot met met geschubde onderrand.

Waardering

De wagenschuur is architectuur- en cultuurhistorisch van algemeen belang als bijgebouw bij een relatief zeldzaam en vroeg voorbeeld van een op experimentele basis opgezette boerderij uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

De wagenschuur is in hoge mate gaaf in zowel het in- als exterieur.

Van ensemblewaarde in relatie door de onderlinge ruimtelijke en functionele samenhang met de andere complexonderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)