Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517867
Complexnummer
517863 - Modelhoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82971/190
Kadastrale aanduiding
Hazerswoude D 1668
Bij Voorweg 73, 2391 AC te Hazerswoude-Dorp

Omschrijving

Inleiding

VARKENSCHUUR, als onderdeel van en daterend uit de bouwtijd van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', ten oosten van de landbouwschuur gesitueerd.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaags varkenschuur op een langgerekte rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met gesmoorde kruispannen, waarvan de nokrichting haaks staat op het woongedeelte van de boerderij. De grotendeels symmetrisch ingedeelde gevels zijn deels opgetrokken uit grauwe baksteen (halfsteensverband), deels van rabatdelen, boven een iets uitkragend trasraam. De symmetrisch ingedeelde bakstenen kopgevel aan erfzijde (noord) heeft aan weerszijden een eenvoudige houten, door lisenen geflankeerde, deur. Het gevelbeschot van de kopgevel heeft een gekartelde onderrand en een gevelbeëindiging met eenvoudige houten makelaar. De rechter langsgevel (west) is van baksteen, zeven traveeën lang en voorzien van rondboogvormige ijzeren stalvensters. De zesde travee van links heeft twee houten deuren. De linker langsgevel is van hout en heeft een travee-indeling met pseudo-vakwerk, deels uitgevoerd met kruislings geplaatste steunbalken en voorzien van kleine rechthoekig roedenverdeelde stalvensters.

Waardering

De varkensschuur is architectuur- en cultuurhistorische van algemeen belang als bijgebouw op een beorderijcomplex uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

De varkensschuur is architectuurhistorisch van belang vanwege de herkenbare vormgeving en vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Van ensemblewaarde vanwege de onderlinge ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517863. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1883
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
n.v.t.
niet van toepassing