517868 - Boerderij Westdorp
Koudekerk aan den Rijn A 1789
Bij Hondsdijk 69, 2396 HK te Koudekerk aan den Rijn

Inleiding

Oorspronkelijk TOEGANGSHEK, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Westdorp', uit laatste kwart van de 19de eeuw, staande langs de weg, aan begin van een aan één zijde door bomen geplante oprijlaan van het boerderijcomplex.

Omschrijving

Op de toegang van de oprijlaan is een smeedijzeren toegangshek geplaatst, bestaande uit een dubbel toegangshek met speerpunten bekroonde spijlen, geflankeerd door van opengewerkte, decoratief gebogen smeedwerk voorzien rechthoekige staander, welke beëindigd worden door met speerpunten versierde decoratief gekrulde wangen. De staanders worden bekroond door de naam van de boerderij "WEST" - "DORP".

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde als karakteristiek toegangshek uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek