517872 - Boerderijcomplex
Koudekerk aan den Rijn A 1624
Bij Hondsdijk 39, 2396 HK te Koudekerk aan den Rijn

Inleiding

WAGENSCHUUR annex STAL, als onderdeel van het boerderijcomplex, uit omstreeks 1880 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schuur is parallel gelegen aan het stalgedeelte van de boerderij.

Omschrijving

Eénlaags bakstenen gebouw op een langgerekt rechthoekig grondplan onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Het voorste deel was bestemd als wagenschuur en het achterste als stal. De voorgevel is opgetrokken in gele IJsselsteen; de overige gevels in grauwe baksteen (kruisverband) met keper- en rondbogen en rollagen boven deuren en vensters. De staldeuren en hooiluiken zijn opgeklampt; de segment- en rondboogvormige stalvensters zijn van gietijzer. De houten goten worden gedragen door gootklossen.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noord) is een klokgevel, afgedekt door een klein rondboogvormig fronton boven een tandlijst. Een dubbele (vernieuwde) deur wordt geflankeerd door half ronde stalvensters. Op de verdieping bevindt zich een dubbel zolderluik met keperboogvormig bovenlicht, voorzien van straalsgewijze roedenverdeling. De symmetrisch ingedeelde linker langsgevel (west) heeft een deur met bovenlicht, aan weerzijden komt een rondboogvormige stalvenster voor. De rechter langsgevel (oost) heeft één rondboogvormig stalvenster rechts in de gevel. De achtergevel (noord) is een tuitgevel met links een iets getoogd stalvenster en in het midden op de verdieping één segmentboogvormig stalvenster.

De oorspronkelijke indeling van de wagenschuur en de stal is in grote lijnen gehandhaafd.

Waardering

De wagenschuur met stal is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde als karakteristiek voorbeeld van een vrij sober vormgegeven bijgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met Eclectische invloeden. De bouwkundige onderdelen zijn, zowel in- als uitwendig, gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Van stedenbouwkundig belang en beeldbepalende situering als onderdeel van de boerderijstrook langs de Oude Rijn.

Van ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de overige onderdelen.

De schuur is van belang, omdat het deel uitmaakt van een complex met een belangrijke stedebouwkundige waarde door zijn beeldbepalende situering langs de Oude Rijn en meer in het bijzonder als onderdeel van een historische waardevolle boerderijstrook langs deze rivier.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)