517876 - Algemene Begraafplaats
Hazerswoude E 940
Bij Provincialeweg 2, 2391 EZ te Hazerswoude-Dorp

Inleiding

AANLEG van de Algemene Begraafplaats, in 1935 ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker. Door de vrij strakke geometrisch aanleg vertoont de begraafplaats verwantschap met de Nieuwe Architectonische tuinstijl.

Omschrijving

De begraafplaats is vanaf de openbare weg toegankelijk via twee bruggen die beide uitkomen op een begrind voorplein, dat aan de westzijde wordt afgesloten door het met heesters beplante schuine talud van het begraafgedeelte. Aan waterzijde (oost) bevindt zich een groenstrook met voornamelijk heesters. Naast de bruggen staan monumentale boomgroepen met ondermeer rode treurbeuken. In het midden, tegenover de aula, leidt een uit rode baksteen opgetrokken trap naar een klein rond plein, beplant met coniferen, met aan weerszijden een rechthoekig begrensd, geometrisch padenpatroon met graven. In het verlengde van de trap, aan de andere zijde van een in langsrichting over de begraafplaats lopend grindpad, wordt de middenas beëindigd door een half ellipsvormig pad met enkele monumentale graven. Dit gedeelte wordt op de hoekpunten gemarkeerd door ginko biloba's en rondom staat ook diverse metasequoia's. Een tweede toegang naar de begraafplaats (voor de rouwstoet) gaat linksom via een door lindebomen geflankeerd flauw oplopende pad en komt uit bij voornoemd pad, dat in langsrichting over de begraafplaats loopt. De verschillende segmenten worden van elkaar door heggetjes gescheiden. De aanleg kenmerkt zich door een gevarieerde beplanting met diverse heesters, loofbomen, zoals treurberken en een rijke variëteit aan coniferen als taxus- en ceder-soorten.

Waardering

De aanleg van de Algemene Begraafplaats is cultuur- en architectuurhistorisch van algemeen belang als karakteratistiek en gaaf voorbeeld van een begraafplaats in de Nieuwe Architectonische stijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw.

De begraafplaats is tevens van belang vanwege de gaafheid en de daarbij behorende beplanting, evenals de samenhang met de bouwkundige onderdelen op het complex.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats

Dekker, J. ; Zuid-Holland