517876 - Algemene Begraafplaats
Hazerswoude E 940
Provincialeweg 2, 2391 EZ te Hazerswoude-Dorp

Inleiding

AULA, op begraafplaats, uit 1935, ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de totale aanleg van de Algemene Begraafplaats.

Omschrijving

Aula van één bouwlaag op een vrijwel vierkant grondvlak, onder een zadeldak met zwart/rood genuanceerde nieuwe Romaanse pannen, met de nokrichting in langsrichting van de begraafplaats (noord-zuid). Aan de zuidzijde bevindt zich op een vierkant gemetselde voet een houten dakruiter met acht rondboogvormige openingen en een bazuin blazende koperen engel als windvaan in top. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen (kruisverband) met vlechtingen langs de kopgevels. Natuurstenen sierblokjes zijn toegepast in de rondbogen boven de vensters en de deuren en langs de geveleinden van beide kopgevels. De oostelijke entree heeft rondom hardstenen blokken met in een grote rechthoekige sluitsteen de tekst: "Die in Mij gelooft/ zal leven/ al ware hij ook gestorven". Een belangrijk decoratief element zijn de smeedijzeren staaf- en sierankers tegen de gevels. De beide langsgevels worden afgesloten door een houten bakgoot met gootklossen. Rechts van het midden bevindt zich een korfboogvormige dubbele deur met smeedijzeren gehengen; links ervan een klein zwaar uitgevoerd venster met vierruits raam. De beide kopgevels zijn symmetrisch opgezette tuitgevels met schouderstukken. De noordelijke tuitgevel heeft als gevelbeëindiging een uitkragende pinakel en op de begane grond twee zwaar uitgevoerde kruiskozijnen met glas-in-lood. Tegen de zuidelijke tuitgevel is een kleine uitbouw (berging) onder een zadeldak geplaatst. Deze heeft aan langszijde een klein vierkant venster en in de oostelijke kopgevel een klein rond venster. Een deur bevindt zich in de westelijke kopgevel.

Het inwendige van de zich nog vrijwel in oorspronkelijke staat bevindende aula, overdekt met een balkenzoldering, is bestemd als rouwkamer. Tegen de westmuur bevindt zich een op hardstenen consoles rustende, hooggeplaatste schoorsteenboezem. De vloer is belegd met zwarte en gele tegels. De houten banken zijn eveneens in stijl.

Waardering

De aula is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang als een eenvoudig, doch representatief en gaaf voorbeeld van een aula uit de jaren '30 van de 20ste eeuw in de stijl van de Delftse School.

De aula is van belang vanwege de ensemblewaarde als ruimtelijk, stilistisch en functioneel onderdeel van de begraafplaats.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Algemene begraafplaats

Dekker, J. ; Zuid-Holland