Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517878
Complexnummer: 
517876 - Algemene Begraafplaats
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
17541/39
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alphen aan den Rijn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hazerswoude-Dorp
X-Y coördinaat: 
100353 - 456375

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

AULA, op begraafplaats, uit 1935, ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de totale aanleg van de Algemene Begraafplaats.

Omschrijving

Aula van één bouwlaag op een vrijwel vierkant grondvlak, onder een zadeldak met zwart/rood genuanceerde nieuwe Romaanse pannen, met de nokrichting in langsrichting van de begraafplaats (noord-zuid). Aan de zuidzijde bevindt zich op een vierkant gemetselde voet een houten dakruiter met acht rondboogvormige openingen en een bazuin blazende koperen engel als windvaan in top. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen (kruisverband) met vlechtingen langs de kopgevels. Natuurstenen sierblokjes zijn toegepast in de rondbogen boven de vensters en de deuren en langs de geveleinden van beide kopgevels. De oostelijke entree heeft rondom hardstenen blokken met in een grote rechthoekige sluitsteen de tekst: "Die in Mij gelooft/ zal leven/ al ware hij ook gestorven". Een belangrijk decoratief element zijn de smeedijzeren staaf- en sierankers tegen de gevels. De beide langsgevels worden afgesloten door een houten bakgoot met gootklossen. Rechts van het midden bevindt zich een korfboogvormige dubbele deur met smeedijzeren gehengen; links ervan een klein zwaar uitgevoerd venster met vierruits raam. De beide kopgevels zijn symmetrisch opgezette tuitgevels met schouderstukken. De noordelijke tuitgevel heeft als gevelbeëindiging een uitkragende pinakel en op de begane grond twee zwaar uitgevoerde kruiskozijnen met glas-in-lood. Tegen de zuidelijke tuitgevel is een kleine uitbouw (berging) onder een zadeldak geplaatst. Deze heeft aan langszijde een klein vierkant venster en in de oostelijke kopgevel een klein rond venster. Een deur bevindt zich in de westelijke kopgevel.

Het inwendige van de zich nog vrijwel in oorspronkelijke staat bevindende aula, overdekt met een balkenzoldering, is bestemd als rouwkamer. Tegen de westmuur bevindt zich een op hardstenen consoles rustende, hooggeplaatste schoorsteenboezem. De vloer is belegd met zwarte en gele tegels. De houten banken zijn eveneens in stijl.

Waardering

De aula is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang als een eenvoudig, doch representatief en gaaf voorbeeld van een aula uit de jaren '30 van de 20ste eeuw in de stijl van de Delftse School.

De aula is van belang vanwege de ensemblewaarde als ruimtelijk, stilistisch en functioneel onderdeel van de begraafplaats.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaProvincialeweg22391 EZHazerswoude-Dorp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenBegraafplaatsaulaAlgemene begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HAZERSWOUDEE940

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
TraditionalismeDelftse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351935exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Dekker, J. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur