517876 - Algemene Begraafplaats
Hazerswoude E 940
Bij Provincialeweg 2, 2391 EZ te Hazerswoude-Dorp

Inleiding

Vaste BRUG met toegangshek, uit 1935, ontworpen door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de Algemene Begraafplaats. Deze aan het noordeinde gelegen brug, geeft, evenals de aan het zuideinde gelegen, identiek brug, toegang tot de als één geheel ontworpen begraafplaats.

Omschrijving

Een uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken vaste brug, geslagen over een, de begraafplaats begrenzend slootje, voorzien van een duiker. De zijwande die recht op de sloot zijn gepl,aatst lopen in de gesloten borstwering van de brug over. De borstwering neemt vanf de straatzijde (en daar voorzien van voluutvormig mewtselwerk) naar de pijklers van het toegangshek in hoogte toe en neigen per zijde van de brug in een vloeiende beweging naar elkaar. De rechthoekig gemetselde hekpijlers zijn voorzien van zandstenen kussenvormige dekplaten. Tussen de pijlers een smeedijzeren dubbel toegangshek met met pieken en accoladevormige beëindiging. Aan de zijden van de sloot bezitten de pijlers krulvormige wangen.

Waardering

De brug met toegangshek is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang als een eenvoudig, doch representatief en gaaf voorbeeld van een gemetselde brug uit de jaren '30 van de 20ste eeuw.

Van ensemblewaarde als ruimtelijk, stilistisch en functioneel onderdeel van begraafplaats.

Dekker, J. ; Zuid-Holland