517884 - Boerderijcomplex
Koudekerk aan den Rijn A 1786
Dorpsstraat 51, 2396 HC te Koudekerk aan den Rijn

Inleiding

BOERDERIJ van het langhuistype, als onderdeel van het boerderijcomplex, na een bominslag in 1940 een jaar later geheel herbouwd door aannemer H. Korswagen & zn. o.l.v. architect A. van der Laan en Reijneveld in Traditionalistische trant. Rond 1950 werd het voorhuis gerestaureerd en wordt voor de bescherming deels van ondergeschikt belang geacht.

Omschrijving

De boerderij is vanaf een rechthoekige plattegrond over een bouwlaag opgetrokken in handvormsteen onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak dat boven het woonhuis een op houten klossen gedragen goot heeft. Onder de dakrand van het staldeel is een zaagtand aangebracht. De voorgevel is een tuitgevel met schouders en heeft op de begane grond drie beluikte negenruits schuifvensters onder hanekammen en een gekoppeld vierruits venster op de zolderverdieping. Tussen beide verdiepingen is een gevelsteen aangebracht met de Hollandse leeuw en het jaartal 1940. In de linker zijgevel (west) springt de gevel ter plaatse van het woonhuis in en zijn in de gevel een vierruits venster, een met luiken afgehangen negenruits venster en een deur binnen een houten omlijsting met een eenvoudige kroonlijst geplaatst. Boven dit geveldeel een dakkapel met een vierruits venster en beschot onder een steekkap. De westelijke gevel heeft verder een entree met een dubbel venster onder een doorlopende bovendorpel. In het staldeel zijn behalve gekoppelde stalvensters met een ventilatieopening onder getoogde strekkenbogen, een segmentboogvormige staldeur met beslag geplaatst. De gevel wordt verzwaard met enkele steunberen. Daarboven bevindt zich een door de dakrand lopend hooiluik onder een driehoekig bovenlicht met kruisvormige roedenverdeling binnen een geprofileerde dakrand onder een steekkap. Rechter zijgevel (oost) met in de gevel van het woonhuis een vierruits venster en ter plaatse van de opkamer een hoger geplaatst gekoppeld vierruits venster, beide afgehangen met luiken. Boven de gevel van het woonhuis een dakkapel met gevelbeschot onder een steekkkap. Tussen het woonhuis en het stalgedeelte een uitbouw onder een lessenaardak. Hierin zijn gekoppelde vierruits vensters met luiken en een getoogde deur met een venster geplaatst. Het stalgedeelte bezit getoogde stalvensters met ventilatieopeningen en een getoogde staldeur. De gevel wordt verzwaard met enkele steunberen. Achtergevel met hoge rechtgesloten inrijdeuren met aan weerszijden staldeuren en -vensters. Centraal boven de gevel een hooiluik onder een driehoekig bovenlicht met een kruisvormige roedenverdeling onder een steekkap. Op het dak boven het stalgedeelte staat een ventilatiekap met houten lamellen onder een zadeldakje.

Interieur

Oorspronkelijke indeling met kelder en opkamer.

Waardering

De boerderij van het langhuistype uit 1941 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met zijn agrarische functie en met de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij gebouwd in een Traditionalistische bouwstijl.

De boerderij is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De boerderij met boenplaats heeft ensemblewaarde als onderdeel van een boerderijcomplex. situationele waarde vanwege de beeldbepalende situering aan de hoofdweg in de kern van Koudekerk.

betreft herbouw na bominslag in 1940

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij