517884 - Boerderijcomplex
Koudekerk aan den Rijn A 1786
Dorpsstraat 49, 2396 HC te Koudekerk aan den Rijn

Inleiding

ZOMERHUIS als onderdeel van het boerderijcomplex, bestaande uit een 19de eeuws stalgedeelte en een rond 1950 gerestaureerd woonhuisdeel dat voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Zomerhuis en stal zijn opgetrokken in deels gepleisterde rode baksteen onder een aan de achterzijde afgewolfd zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Het woonhuis bestaat uit handvormsteen en heeft eveneens een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De gootlijst van het woonhuis wordt gedragen door klossen. Voorgevel (zuid) met drie beluikte negenruits vensters onder hanekammen. In de top een vierruits venster onder een hanekam. Linker zijgevel (west) met een entree onder een tweeruits bovenlicht, een beluikt vierruits en zesruits venster ter plaatse van het woonhuis. Boven deze gevel een eenvoudige dakkapel. De gevel van de stal is aan deze zijde gepleisterd en voorzien van een eenvoudige deur onder een bovenlicht en drie tweelicht stalvensters met luiken. De achtergevel (eveneens gepleisterd) heeft drie symmetrisch geplaatste staldeuren onder bovenlichten en een hooiluik in de top. De rechter zijgevel (oost) is voorzien van twee segmentboogvormige stalvensters en twee staldeuren onder een tweelicht bovenlicht ter plaatse van de stal. Boven dit geveldeel is een dakkapel met een hooiluik geplaatst. In de gevel van het woonhuis zijn aan deze gevelzijde een beluikt venster, twee kleine vensters en een deur onder een bovenlicht geplaatst. Boven dit geveldeel een eenvoudige dakkapel.

Waardering

Het zomerhuis met een 19de eeuws stalgedeelte en een rond 1950 gerestaureerd woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de bewoningsgeschiedenis.

Het zomerhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ouder stalgedeelte met een rond 1950 gerestaureerd woonhuis in een voor de na-oorlogse jaren karakteristieke Traditionalistische bouwstijl.

Het zomerhuis is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het zomerhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex.

Het zomerhuis heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de hoofdweg in de kern van Koudekerk

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Zomerhuis
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal