Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517889
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82727/195
Kadastrale aanduiding
Akersloot G 847
Sluisweg 1, Akersloot

Omschrijving

Inleiding

TRANSFORMATORGEBOUW gebouwd naar ontwerp van J.B. van Loghem uit 1919, in opdracht van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord-Holland (P.E.N.). Het object is gesitueerd in het open landschap ten zuiden van de bebouwde kom van Akersloot, aan de zuidzijde van de Sluisweg waarvan het door een sloot wordt gescheiden.

N.B. De vernieuwde brug die over de sloot toegang geeft tot het trafohuisje is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd, twee bouwlagen hoog transformatorgebouw afgesloten door een zadeldak belegd met rode Hollandse pannen. De noklijn van het zadeldak staat haaks op de weg en bevindt zich tussen twee puntgevels met schouderstukken. De puntgevels vormen respectievelijk de voorzijde (N) en de achterzijde (Z) van het transformatorstation.

Het muurwerk is opgetrokken in baksteen en volledig voorzien van een ruwe grinthoudende pleisterlaag boven een gladde, gecementeerde plint. De voorzijde (N) heeft een centrale ingang bestaande uit een metalen deur, geflankeerd door een smal verticaal spaarveld en bekroond door een rechthoekig horizontaal spaarveld met geglazuurde tegels in groen, geel en blauw. Hierin zijn de in blauw uitgevoerde letters P.E.N. verwerkt. Het geheel bevindt zich in een licht risalerende, met gladde cementpleister afgewerkte omlijsting waarvan de driehoekige bovenzijde door een strook rode pannen wordt afgesloten. De top van de deuromlijsting heeft een kleine ruitvormige decoratie die eveneens in geglazuurde tegels is uitgevoerd. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een driedelig spaarveld dat, evenals de spaarvelden op de begane grond en het spaarveld in de verder blinde linker zijgevel (O) en rechterzijgevel (W), is gevuld met rode ongeglazuurde tegels. Vrijwel alle tegels hebben een formaat van circa 15 bij 15 centimeter.

De achterzijde is geheel blind. Alle gevels, behalve de voorgevel, hebben hooggeplaatste bevestigingspunten met wit geglazuurde koppen voor de thans niet meer aanwezige bovengrondse hoogspanningskabels.

Waardering

Transformatorgebouw van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als karakteristiek en gaaf bewaard voorbeeld van een met zorg vormgegeven utiliteitsgebouw uit de vroege twintigste eeuw ten behoeve van de electriciteitsvoorziening op het platteland van Noord-Holland. Het object heeft bijzondere typologische waarde als voorbeeld van een transformatorhuisje met twee bouwlagen en is tevens van belang als onderdeel binnen het oeuvre van architect J.B. van Loghem, die in de periode 1914-1920 een serie ontwerpen voor gebouwen van de P.E.N. verzorgde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1919
1920
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Loghem, J.B. van ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur