Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517889
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 oktober 2000
Kadaster deel/nr: 
10230/48
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Castricum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Akersloot
X-Y coördinaat: 
110194 - 507327

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

TRANSFORMATORGEBOUW gebouwd naar ontwerp van J.B. van Loghem uit 1919, in opdracht van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord-Holland (P.E.N.). Het object is gesitueerd in het open landschap ten zuiden van de bebouwde kom van Akersloot, aan de zuidzijde van de Sluisweg waarvan het door een sloot wordt gescheiden.

N.B. De vernieuwde brug die over de sloot toegang geeft tot het trafohuisje is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd, twee bouwlagen hoog transformatorgebouw afgesloten door een zadeldak belegd met rode Hollandse pannen. De noklijn van het zadeldak staat haaks op de weg en bevindt zich tussen twee puntgevels met schouderstukken. De puntgevels vormen respectievelijk de voorzijde (N) en de achterzijde (Z) van het transformatorstation.

Het muurwerk is opgetrokken in baksteen en volledig voorzien van een ruwe grinthoudende pleisterlaag boven een gladde, gecementeerde plint. De voorzijde (N) heeft een centrale ingang bestaande uit een metalen deur, geflankeerd door een smal verticaal spaarveld en bekroond door een rechthoekig horizontaal spaarveld met geglazuurde tegels in groen, geel en blauw. Hierin zijn de in blauw uitgevoerde letters P.E.N. verwerkt. Het geheel bevindt zich in een licht risalerende, met gladde cementpleister afgewerkte omlijsting waarvan de driehoekige bovenzijde door een strook rode pannen wordt afgesloten. De top van de deuromlijsting heeft een kleine ruitvormige decoratie die eveneens in geglazuurde tegels is uitgevoerd. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een driedelig spaarveld dat, evenals de spaarvelden op de begane grond en het spaarveld in de verder blinde linker zijgevel (O) en rechterzijgevel (W), is gevuld met rode ongeglazuurde tegels. Vrijwel alle tegels hebben een formaat van circa 15 bij 15 centimeter.

De achterzijde is geheel blind. Alle gevels, behalve de voorgevel, hebben hooggeplaatste bevestigingspunten met wit geglazuurde koppen voor de thans niet meer aanwezige bovengrondse hoogspanningskabels.

Waardering

Transformatorgebouw van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als karakteristiek en gaaf bewaard voorbeeld van een met zorg vormgegeven utiliteitsgebouw uit de vroege twintigste eeuw ten behoeve van de electriciteitsvoorziening op het platteland van Noord-Holland. Het object heeft bijzondere typologische waarde als voorbeeld van een transformatorhuisje met twee bouwlagen en is tevens van belang als onderdeel binnen het oeuvre van architect J.B. van Loghem, die in de periode 1914-1920 een serie ontwerpen voor gebouwen van de P.E.N. verzorgde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSluisweg1Akersloot

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AkerslootG847

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19191920globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Loghem, J.B. van ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur