Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517890
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Oude Jachthuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 oktober 2000
Kadaster deel/nr: 
20547/43
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rotterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rozenburg
X-Y coördinaat: 
76551 - 435757

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalig JACHTHUIS, thans woonhuis, gebouwd omstreeks 1880 in een sobere Chalet-stijl. Het pand is iets teruggerooid van de Molenweg gelegen.

N.B. Het interieur is grotendeels gewijzigd. De kelder van het pand is dichtgestort.

Omschrijving

JACHTHUIS opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in gele IJsselsteen in kruisverband. De gevels hebben een grijs gepleisterde plint, de rollagen boven de vensters en de cordonlijsten tussen de verdiepingen zijn uitgevoerd in rode baksteen. Het pand telt twee bouwlagen en een lage kapverdieping onder een ver overkragend zadeldak voorzien van een bakgoot en momenteel gedekt met shingles. Het pand was oorspronkelijk deels onderkelderd. De voor- en achtergevel, parallel aan de Molenweg, hebben een brede houten daklijst op houten klossen. De (schuif)vensters en deuren zijn van hout en voorzien van een meerruits vensterindeling. De vensters op de begane grond worden geflankeerd door houten persiennes. Tegen de oostelijke zijgevel bevindt zich een één bouwlaag tellende houten veranda met een lessenaardak van staaldraadglas.

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft op de begane grond in het midden de voordeur met een tweeruits bovenlicht. Links van de deur bevinden zich twee, en rechts bevindt zich één hoog zesruits schuifvenster. De verdieping bezit boven de entree een ver uitkragend balkon met geprofileerde houten balustrade voorzien van gedecoreerde smeedijzeren spijlen. Het balkon is toegankelijk via een dubbele houten balkondeur met rechthoekige vensters. Aan weerszijden van het balkon bevindt zich een rondboogvenster met tweeledige ramen. De voor- en achtergevel zijn voorzien van een houten topgevelbeschieting.

De lange linker zijgevel aan de tuinzijde heeft op de begane grond over de volle breedte een grotendeels open houten veranda met een lessenaardak gedragen door houten stijlen. De veranda is aan de oostzijde voorzien van een hekwerk met eenvoudig kruisvormig regelwerk. De noordzijde van de veranda is gesloten en heeft boven een houten borstwering twee gekoppelde zesruits vensters. De dakrand van de veranda is afgebiesd met een houten sierlijst. De veranda is toegankelijk via twee dubbele deuren in de zijgevel geflankeerd door persiennes. De verdieping bezit vier identieke kruisvensters.

De achtergevel heeft aan de westzijde een één bouwlaag tellende aanbouw met een plat dak, waarin zich de achterdeur van het huis bevindt. Links hiervan een eenlaags aanbouw onder een met pannen gedekt lessenaardak daterend uit de jaren dertig van de twintigste eeuw. Rechts een hoog venster conform de vensters van de voorgevel. Op de verdieping twee kruisvensters, conform de verdiepingvensters van de zijgevel en vlak onder de houten topgevelbeschieting een stalen roosvenster.

In de rechter zijgevel bevinden zich vensters conform de vensters op de begane grond van de voorgevel en een klein vierkant venster.

Waardering

Voormalig jachthuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een jachthuis uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in een voor de bouwtijd kenmerkende, sobere chaletstijl. Het pand is tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante en beeldbepalende situering aan de Molenweg, en bezit ensemblewaarde met het naastgelegen woonhuis.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMolenweg223181 ATRozenburg

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenJachthuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ROZENBURGB3829

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging