Buggenum A 2244
Pastoor Schmeitsstraat 13, 6082 AT te Buggenum

Inleiding

Vrijstaande voormalige kapelanie gebouwd omstreeks 1860. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met invloed van het Eclecticisme.

Aan de straatzijde een erfscheiding bestaande uit een lage baksteen muur met hierop een smeedijzeren hekwerk en vier bakstenen kolommen met hierop een bolvormige hardstenen afdeksteen.

Omschrijving

Vrijstaande voormalige KAPELANIE op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met betonpannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Rechthoekige houten vensters met bovenlichten. Vensters en bovenlichten met glas-in-lood.

Symmetrische indeling voorgevel. Middendeel iets risalerend en uitlopend in een topgevel. Voorgevel wit gesaust en voorzien van imitatievoegwerk. Gevelranden met rustica. In het middendeel voorgevel in de eerste bouwlaag authentieke houten deur met bovenlicht. Deur met hardstenen omlijsting. Bovenlicht met decoratief gietijzeren roostertje. Aan de bovenzijde van de deur decoratief stucwerk. Aan weerszijden van de deur een venster in een decoratieve stucwerk omlijsting. Tussen eerste en tweede bouwlaag een gestucte waterlijst. In de tweede bouwlaag drie vensters met aan de bovenzijde decoratief stucwerk. In de topgevel van de voorgevel een rechthoekig houten venster met rondboogvormig bovenlicht. Drie gestucte granaatappels als topgevelbekroning.

LINKERZIJGEVEL niet gesaust met in de eerste bouwlaag een aanbouw in een bouwlaag met een lessenaarsdak.

In de tweede bouwlaag linkerzijgevel twee blinde vensters met hardstenen sluitsteen. RECHTERZIJGEVEL wit gesaust met in de eerste en tweede bouwlaag twee rechthoekige vensters.

ACHTERGEVEL niet gesaust met in de eerste bouwlaag van het woonhuis aan de linkerzijde twee vensters met hardstenen dorpelstenen en sluitstenen, en aan de rechterzijde een deur met bovenlicht. Vensters voorzien van Louvre-luiken. In de tweede bouwlaag drie vensters met hardstenen dorpelstenen waarvan twee met een hardstenen sluitsteen.

Aan de rechterzijde van de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak en met een rondboogvormige toegang.

De structuur van het INTERIEUR is in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers. Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang.

Gangvloer met zwarte en witte natuurstenen tegels; authentieke houten trap met hoofdbaluster en houten spijlen. Plafond met stucwerk rozet. In de grote woonkamer een marmeren haardlijst in grijs gewolkte marmer met aan de voorzijde twee consoles eveneens in marmer. Plafond met stucwerk ringen.

Waardering

De voormalige kapelanie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de architectuur van kapelanieën in de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en de ornamentiek. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de grote mate van architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de typologische en architectuurhistorische zeldzaamheid alsmede wegens het belang van het object voor de geschiedenis van kerk en parochie, want het is een bouwopgave waaruit de aard en grootte van (de zorg voor) een geloofsgemeenschap uit het verleden blijkt.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kapelanie