Horn, BY Hornerheide 1

Inleiding

Vrijstaand houten kerkje op het terrein van het vml. sanatorium Hornerheide. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect Th. J. Geerts uit Zevenaar en dateert van omstreeks 1920. Het kerkgebouw was specifiek bedoeld voor de tuberculosepatiënten die in het sanatorium werden behandeld.

In 1991 werd een bakstenen plint aangebracht.

Omschrijving

Vrijstaand houten KERKGEBOUW op een rechthoekige plattegrond. Zadeldaken en lessenaarsdaken met rode muldenpannen. Dak wordt bekroond met een klein klokkentorentje met spits dak. Het toegepaste bouwmateriaal is witgeverfd hout. De bakstenen plint dateert uit 1991. Vensters en deuren met kleine roedeverdeling.

Hoog middenschip met zadeldak met aan weerszijden een lagere zijbeuk met lessenaarsdak.

Aan de VOORGEVEL van de kerk een open voorportaal rustend op twee houten kolommen en afgedekt met een zadeldakje met muldenpannen. Dubbele toegangsdeur van omstreeks 1980 met kleine roedeverdeling. In de topgevel voorgevel een houten kruis onder een kapje. Boven dit kruis een rond glas-in-lood venster.

In de ZIJGEVEL VAN DE RECHTER ZIJBEUK zes grote houten driedelige vensters met kleine roedeverdeling, en een rechthoekige houten deur. In de oksel van middenschip en zijbeuk een kleine uitbouw met lessenaarsdakje met muldenpannen. In de rechterzijgevel van het middenschip zes dubbele vensters met kleine roedeverdeling en een hoog smal venster met kleine roedeverdeling. In de ZIJGEVEL VAN DE LINKER ZIJBEUK vier grote driedelige vensters met kleine roedeverdeling. In het linkerdeel van deze zijgevel een uitbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak ten behoeve van de sacristie. In de voorgevel van de sacristie-uitbouw een toegangsdeur. Helemaal links in deze zijgevel een smal hoog venster met kleine roedeverdeling. In de linkerzijgevel van het middenschip zes dubbele vensters met kleine roedeverdeling.

ACHTERGEVEL met iets verder doorlopende zijbeuken. Middenschip en zijbeuken met blinde achtergevel.

Structuur van het INTERIEUR in tact. Daken middenschip en zijbeuken met open houten dakconstructie rustend op houten kolommen. Wanden met een betimmering van omstreeks 1990. Vensters deels voorzien van gele ruitjes. Oxaal met houten balustrade. Achter de balustrade drie spitsbogen rustend twee houten kolommen. Aan weerszijden van de dubbele toegangsdeur een houten paneeldeur. In de linkerzijwand ter hoogte van het altaar een deur naar de sacristieruimte. Plafonds met houten beschot.

Waardering

Het kerkgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling van roomskatholieke kerkgebouwen in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Het kerkgebouw bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur en het bijzondere materiaalgebruik.

Ensemblewaarde ontleent het kerkgebouw aan de centrale situering op het terrein van sanatorium Hornerheide in het buitengebied van de gemeente Haelen.

Het kerkgebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Invloed amerikaans traditionalisme