Horn, BY Hornerheide 1

Inleiding

Vrijstaand houten lighuisje op het terrein van sanatorium Hornerheide. Tuberculosepatiënten werden in het kader van de behandeling in dit lighuisje geplaatst om zodoende optimaal van licht en lucht te kunnen profiteren.

Omschrijving

Vrijstaand houten lighuisje op een vierkante plattegrond. Het lighuisje wordt afgedekt met een schilddak met riet en een reeks nokpannen. Het toegepaste bouwmateriaal is hout. Rechthoekige houten vensters en deur. Symmetrische indeling voorgevel. Rechthoekige houten deur met bovenlicht. Deur met glaspaneel. Aan weerszijden van de deur vier vensters met bovenlichten. Onder de dakrand een decoratieve horizontale band zigzag-houtwerk. In de linker- en rechterzijgevel twee twaalfruits venstertjes. In de achtergevel drie twaalfruits venstertjes.

Waardering

Het houten lighuisje voor tuberculosepatiënten uit omstreeks 1930 vertegenwoordigt algemeen belang want:

- het object bezit ouderdomswaarde;

- het object is zeldzaam;

- hoofdvorm, materiaal, constructieen detaillering zijn gaaf bewaard gebleven, hetgeen betekenis heeft voor de geschiedenis van de bouwkunst;

- het object is representatief voor een hoofdstuk uit de geschiedenis van de gezondheidszorg, meer in het bijzonder de medische strijd tegen tuberculose;

- de situering van het lighuisje, temidden van geboomte, draagt in belangwekkende mate bij aan de historische zeggingskracht en daadwerkelijke ervaring van de oorspronkelijke functie van het object

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Lighuisje

Geerts, Th.J. ; Limburg