517899 - Kerkcomplex Loo
Bergeijk E 2960
Bergeijk E 2828
Loo 83, 5571 KP te Bergeijk
Loo 85, 5571 KP te Bergeijk
Loo 87, 5571 KP te Bergeijk

Inleiding.

Het voormalige KLOOSTER en GASTHUIS werd in 1904 gebouwd. Het pand diende tevens als SCHOOL. Stilistisch gezien zijn er zowel kenmerken van de Neo-gotiek als de Neo-renaissance. Nummer 83 en 85 zijn in gebruik als woonhuis, nummer 87 als peuterspeelzaal.

Omschrijving.

Het tweelaagse hoofdgebouw met middenrisaliet telt vijf traveeën en wordt geflankeerd door haaks aangebouwde zijvleugels van twee vensterassen breed. Het hoofdgebouw heeft een schilddak, de zij-vleugels een zadeldak, beide met zwarte muldenpannen. De dakruiter met klok op het hoofdgebouw heeft een spits met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, die van het hoofdgebouw zijn roodachtig, die van de zijvleugels geelbruin. De gevels zijn geleed door hoeklisenen met zigzagrand onder de goot, de topgevels van de zijvleugels hebben een klimmend getrapt fries en eindigen in een getrapte tuit. De plint en de rechter zijvleugel zijn gepleisterd. Op de begane grond bevinden zich zesruits schuifvensters met een hardstenen afgeschuinde dorpel. Op de etage zijn er stolpvensters met gedeeld bovenlicht, in de zijden vierruits schuifvensters op de zolderetage. Alle ramen zijn onder een rondboog geplaatst waarin zich verschillende metselmozaïeken bevinden.

Het middelste gedeelte risaleert en bevat een paneeldeur met kussens en twee langwerpige ramen. Boven het rondbogige bovenlicht is een half ronde houten luifel geplaatst op schoren.

Rechts is een gevelsteen geplaatst: "1904 primem lapidem posuit J. v. Krieken past" en boven de luifel een gevelsteen: "Anno dom.

1904". De risaliet eindigt in een trapgevel die de gootlijst doorbreekt. In deze topgevel is in een rondboognis een wit stenen Mariabeeld geplaatst.

De zij- en achtergevels zijn sober van vormgeving.

Waardering.

Het voormalige klooster-gasthuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het katholicisme en de vorming van kerkelijke centra op het platteland. Het typeert bovendien twee eeuwen ontwikkeling van het Brabantse kerkdorp. Architectuurhistorisch is het waardevol vanwege de gekozen stijl. De bijzondere betekenis van het geheel is ook gelegen in de situering, die samenhangt met de ontwikkeling van de streek. Het is gaaf bewaard gebleven.is van belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling en vanwege de ligging voor de ontwikkeling van de streek.

Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster