Westerhoven E 320
Mgr. Biermansplein 8, 5563 BH te Westerhoven
Mgr. Biermansplein 6, 5563 BH te Westerhoven

HERENHUIS, gebouwd in 1859 met Neo-Classicistische invloeden.

Het tweelaagse pand telt vijf traveeën en is symmetrisch van opzet.

De plattegrond is rechthoekig. Het pand is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers en heeft een schilddak, thans voorzien van niet-oorspronkelijke asbestleien. Op de begane grond hebben de zesruits schuifvensters glas-in-lood bovenlichten en luiken, op de verdieping niet. De dorpels zijn van hardsteen, de ramen zijn geplaatst onder een strek. De paneeldeur bevindt zich in het midden en heeft een houten pilasteromlijsting met kroon- en tandlijst. Het bovenlicht heeft een sierroedenverdeling rondom een ovaal. Rechts in de gevel bevindt zich een gevelsteen met de tekst: J.J. van Deijk 1859. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met bakgoot. De linkergevel heeft een zesruits schuifvenster met luiken en een kelderraam. De rechtergevel is blind. In de achtergevel bevinden zich diverse zesruits schuifvensters. Tegen de rechterzijgevel is een moderne aanbouw (2002) gebouwd; deze aanbouw is niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Waardering.

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van deftige woningen voor de lokale elite, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het is van architectuurhistorisch belang door de representatieve stijl en detaillering. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en is zeldzaam als voorbeeld van een dorpshuis van de lokale elite.