Park 11, 5671 GB te Nuenen

Inleiding

Het blokvormige WOONHUIS Park 11 werd in 1933 ontworpen door de Eindhovense architect F. Wolters en staat bekend als het 'Huis met de Bollen'. Het betreft een huis dat de typische, symmetrische opzet heeft van de negentiende-eeuwse herenhuizen, maar in dit geval voorzien van een rijke bakstenen ornamentatie in de stijl van de Amsterdamse School. Ook zijn elementen uit de architectuur van K.P.C. de Bazel te herkennen.

Omschrijving

Het tweelaags woonhuis op rechthoekige plattegrond is voorzien van een schilddak met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in verschillende kleuren rode en gele baksteen. De voorgevel heeft een conservatieve gevelindeling en maatvoering: centraal in de middenrisaliet ligt in een portaal de voordeur, terwijl links en rechts hiervan op begane grond en verdieping telkens een venster is aangebracht. Door het expressieve ornamentale gebruik van de baksteen krijgt de gevel echter een zeer ongebruikelijk karakter. Het getrapte metselwerk en het diepe, door een keperboog overwelfde, sterk gedagkante portaal, geven de risaliet een massief karakter, dat nog wordt versterkt door de kunststenen bollen op een bakstenen sokkel. Boven het portaal treedt een sterke verjonging op en krijgt het metselwerk door het aanbrengen van smalle lichten en een meandermotief een minder massief karakter. De risaliet eindigt in een pseudo-dakkapel met zeshoekig, gedeeld venster, waar de geprofileerde houten gootlijst omheen is getrokken. In het portiek is een paneeldeur met smal bovenlicht, gevuld met een glas-in-lood paneel. Niet alleen de middenrisaliet geeft reliëf aan de gevel. Op de hoeken van de voorgevel zijn over de hoogte van de begane grond zware bakstenen beren gemetseld, terwijl het muurwerk van de tussenliggende ruimte, die voor een groot deel wordt bezet door de gekoppelde schuiframen met gedeelde bovenlichten, ook niet vlak is. De architect heeft hier zeer ondiepe, driehoekige erkers over de volle hoogte van de voorgevel getekend. Tussen de begane grond en de eerste verdieping verjongen deze erkers. Verschillende strekken, cordon- en afdeklijsten en de plint zijn in afwijkende kleuren gemetseld. Ook de veelvuldige toepassing van verticaal metselwerk geeft een afwisselend beeld. De noordelijke en zuidelijke gevel, alle opgetrokken in baksteen, hebben een zeer gesloten karakter. De achtergevel heeft een oorspronkelijke achteraanbouw onder plat dak met balkon. De laddervensters zijn op onregelmatige hoogte aangebracht. Het huis wordt van de straat gescheiden door een circa één meter diepe voortuin, voorzien van een eenvoudig smeedijzeren buishek op lage bakstenen pijlers.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de geleidelijke verdichting van het landelijke Nuenen; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de zeer bijzondere en fantasievolle detaillering in een regionale variant van de Amsterdamse School en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Wolters. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de overige bebouwing van het beschermde gezicht Park. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Wolters, F. ; Noord-Brabant