Park 35, 5671 GB te Nuenen

Inleiding

HOTEL-CAFé Schafrath is omstreeks 1895 als hotel gebouwd in Ambachtelijk Traditionele trant. Het blokvormige pand is gelegen aan Park en vanaf het terras op de veranda heeft men uitzicht over het park. Omstreeks 1975 heeft men de haakse achterbouw vervangen door nieuwbouw, die buiten de bescherming valt. In die tijd zijn ook enkele wijzigingen aan de veranda doorgevoerd.

Omschrijving

Het eenlaags pand heeft een rechthoekige plattegrond en een geknikt zadeldak, belegd met tuile-du-Nord pannen en aan de voorzijde voorzien van vier houten dakkapellen. De voorgevel van het hotel, zoals alle gevels opgetrokken uit machinale baksteen met een gepleisterde plint, ligt parallel aan Park en is over de gehele breedte voorzien van een houten veranda. In het metselwerk zijn een drietal lisenen opgenomen, de gevel heeft smeedijzeren sierankers en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een gestuct fries. Alle gevels zijn witgeschilderd. De voorgevel telt vijf assen. Rechts van het midden bevindt zich een deels vernieuwde paneelvleugeldeur met dubbel bovenlicht. De vier vensters zijn voorzien van getoogde zesruits schuiframen. De luifel van de veranda rust op houten kolommen, die gesteld staan op gepleisterde en beschilderde poeren. De noordelijke zijde is afgesloten met houten panelen. Aan de zuidelijke zijde is deze wand deels geopend. De geschulpte sierlijst is vernieuwd. Het interieur heeft nog gedeeltelijk de oorspronkelijke indeling en is voorzien van een ca. 1,75 meter hoge houten lambrizering uit omstreeks 1950. Aan de achterzijde geeft het café toegang tot de vernieuwde achteraanbouw.

Waardering

Het hotel annex café is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het Brabantse platteland, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpshotel met veranda. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het uiterst eenvoudig gedetailleerde exterieur. Het heeft ensemblewaarden vanwege de markante ligging en de samenhang met de overige bebouwing binnen het park. Het is van belang als zeldzaam voorbeeld van een gaaf en uiterst eenvoudig gedetailleerd dorpshotel.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Woonhotel