Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518013
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82819/9
Kadastrale aanduiding
Nuenen E 6646
Nuenen, Berg ong.

Omschrijving

Inleiding

Het betreft een markant onder de eeuwenoude Nuenense etagelinde gesitueerde DORPSPOMP uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. Een identieke pomp (zonder vergaarbak) staat aan de Steenweg te Boxmeer en (in 1975 geplaatst) op de Markt in Oirschot.

Omschrijving

De gietijzeren waterpomp heeft de vorm van een classicistisch gedetailleerde kolom met ronde schacht en schachtringen, rustend op een basement en bekroond door een bol. Aan de achterzijde is een smeedijzeren gekrulde pomparm te bedienen, waardoor het water via een zuiger in de kolomcilinder omhoog gehaald wordt en via de tuit of kraan aan de voorzijde naar buiten stroomt. Het water wordt opgevangen in een gietijzeren kelkvormige vergaarbak, voorzien van een afvoer. Ook kan een emmer worden opgehangen aan het opstaande lipje aan de tuit. Blijkens een ingegoten inscriptie op het basement is de pomp gegoten door "IJzergieterij De Prins van Oranje te 's Hage".

Waardering

De dorpspomp is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de watervoorziening op het platteland en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de industrieel vervaardigde dorpspompen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is, met name door de samenhang met de markante dorpslinde en het dorpsplein. Het is gaaf bewaard gebleven en als industrieel serieprodukt langzamerhand zeldzaam geworden.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Pomp Dorpspomp

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1899
globaal
Dorpspomp uit 4e kwart negentiende eeuw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden