528451 - Hembrugterrein
Kardoes 7, 1505 RG te Zaandam
Kardoes 11, 1505 RG te Zaandam
Kardoes 13, 1505 RG te Zaandam
Kardoes 15, 1505 RG te Zaandam
Affuitenhal 4, 1505 RE te Zaandam

Inleiding

Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en opgetrokken in neo-renaissancistische bouwtrant. Het object. officieel bestemd tot 'oplegging van wapenen', behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich op het westelijk terreindeel bestemd voor de machinefabriek. Omstreeks 1938 werd het depot verbouwd tot kantoor. Het interieur en de hoofdingang werden opnieuw vormgegeven in de jaren vijftig in een vormgeving die aan het werk van architect S. van Ravensteijn doet denken. De oorspronkelijke dakbedekking van platen "houtcement" is verwijderd.

Omschrijving

Oorspronkelijk wapendepotgebouw verbouwd tot kantoor, gebouwd op vrijwel vierkante plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen onder grotendeels flauwhellend dak met in de noord-zuid-as een smalle ijzeren lichtkap. De blokvomige massa is gefundeerd op een houten paalroosterwerk en daarop pijlers van cementbeton en gemetselde spaarbogen. Het gebouw is opgetrokken met spouwmuren gemetseld in kruisverband in grauwe baksteen met toepassing van gele baksteen en natuursteenblokken rond de vensters en in het lijstwerk. De inwendige constructie bestaat uit 32 ijzeren tot het dak opgaande kolommen waartussen op ijzeren liggers een houten verdiepingsbalklaag is gehangen.

De noord- en zuidgevel bestaan uit acht vensterassen en de oost- en westgevel uit negen vensterassen in iets verdiept liggende velden. De houten vensters hebben een zesruits roedenverdeling met op de begane grond een rondboogveld en op de verdieping een hanenkam. Aan de binnenzijde bevinden zich gelijk ingedeelde houten voorzetramen. Het dak heeft een smalle houten gootlijst.

De voorgevel (noord) is bij de herbestemming tot kantoor voorzien van een nieuwe ingangspartij in het midden van de gevel, bestaande uit een gebogen stoep en naar binnen gebogen portaal dat is uitgevoerd in staal en glas en dat uitkomt op een portiersloge en een royaal trappenhuis. Op de begane grond is een ingebouwde Lips-kluis aanwezig en op de verdieping het restant van de kastenwand van de tekenkamer.

Waardering

Het voormalig wapendepot "Gebouw 8" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfsgebouw uit het einde van de 19de eeuw met de toegevoegde waarde van de verbouw tot kantoor in het tweede kwart van de twintigste eeuw. Het object is tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Wapendepot