Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518033
Complexnummer
528451 - Hembrugterrein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82831/148
Kadastrale aanduiding
Zaandam K 13427
Affuitenhal 3, 1505 RE te Zaandam
Affuitenhal 1, 1505 RE te Zaandam
Affuitenhal 5, 1505 RE te Zaandam

Omschrijving

Inleiding

Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Dit object, officieel bestemd tot 'oplegging van mobilisatievoorraden, behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich op het westelijk terreindeel bestemd voor de machinefabriek. Thans is het gebouw nog gedeeltelijk voor opslag in gebruik. Oorspronkelijk liep de smalspoorbaan van het fabrieksterrein in de lengterichting door het gebouw heen.

Omschrijving

Magazijn, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit tweeëneenhalve bouwlaag onder zadeldak met de nok noord-zuid gericht.

Het gebouw is gefundeerd op een houten paalroosterwerk en daarop pijlerblokken van cementbeton met gemetselde spaarbogen. Het is opgetrokken met spouwmuren in grauwe baksteen gemetseld in kruisverband met toepassing van gele en rode baksteen voor band- en lijstwerk en in de segmentbogen boven de vensters. Het is een driebeukige hal over acht traveeën met inwendig een constructie van tweemaal zeven samengestelde ijzeren kolommen met samengestelde balklaag.

De noord- en zuidgevel bestaan uit drie traveeën met deuren en vensters op de drie verdiepingen. De meeste deuren zijn later in deze vorm aangebracht. De puntgevel heeft een hijsbalk en is voorzien van een klimmend boogfries en een bescheiden houten overstek.

De oost- en westgevel bestaan uit acht vensterassen tussen muurdammen en bevatten op de begane grond en de eerste verdieping houten negenruits schuifvensters. Dde ver overstekende gootlijst betreft een latere aanpassing.

Waardering

Het voormalige magazijn "Gebouw 14" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfsopslaggebouw uit het einde van de 19de eeuw, en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528451. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Arsenaal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1901
1901
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden