Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518035
Complexnummer
528451 - Hembrugterrein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82831/177
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zaandam K 14547
Valtoren 8, 1505 RV te Zaandam

Omschrijving

Inleiding

Voormalig AFDAK VOOR GIETKASTEN "Gebouw 56", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1896. Dit object behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich in de oostelijke helft van fabrieksterrein als onderdeel van de voormalige gieterij. Thans is het gebouw buiten gebruik. Het afdak was oorspronkelijk tien traveeën lang (35 x 4 x 2,8 m) in plaats van de huidige twee traveeën. Het bezat een klinkerbestrating en rabatbekleding rondom.

Omschrijving

Afdak, gefundeerd op staal, opgericht op rechthoekige plattegrond en bestaande uit tweemaal drie smalle gietijzeren kolommen op cementbetonblokken en gemetselde poeren, ijzeren spanten en een dekking van gebogen ijzeren golfplaten. De kap betreft een lichte constructie van profielijzer van drie vakken met een kruisschoor in het middenvak. De spanten zijn met vier gordingen onderling verbonden. Hierop is het gebogen golfplaat bevestigd. Het afdak is met houten wanden afgeschot.

Waardering

Het voormalige afdak voor gietkasten "Gebouw 56" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een open opslaggebouw uit het einde van de 19de eeuw, en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528451. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing