528451 - Hembrugterrein
Valtoren 16, 1505 RV te Zaandam
Valtoren 18, 1505 RV te Zaandam
Valtoren 20, 1505 RV te Zaandam
Valtoren 28, 1505 RV te Zaandam

Inleiding

Voormalig MUNITIEMAGAZIJN "Gebouw 85", ook bekend onder de aanduiding "grote boerderij", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend van na 1901. Dit object behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich op het noordelijk terreindeel bestemd voor de munitiefabriek. Thans is het gebouw nog als magazijn in gebruik. Het object is in aanleg en datering vergelijkbaar met het naastgelegen gebouw 69, maar verschilt in de hoogte en de detaillering.

Omschrijving

Munitiemagazijn, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen onder zadeldak met de nok noord-zuid gericht. Het gebouw is gefundeerd op een houten paalroosterwerk met pijlerblokken van cementbeton en spaarbogen en is opgetrokken met spouwmuren in grauwe baksteen gemetseld in kruisverband. In de gevel zijn verder toegepast: hardsteen voor de beëindiging van de plint die voor het overige gepleisterd is, en voor de onderdorpels, gele en rode baksteen voor band- en lijstwerk en in de vensterbogen. Het is een driebeukige hal over zeven traveeën met inwendig een houten constructie bestaande uit houten vakwerkolommen, balklaag met onderslag en houten vloeren. De muurankers zijn deels als sieranker uitgevoerd. De vensters hebben houten negenruits ramen waarvan de bovenlichten uitgevoerd zijn als valraam. Het gebouw is voorzien van houten goten.

De noord- en zuidgevel met puntgevels voorzien van een getrapt fries bestaan uit drie assen. De middenas bevat vensters en een hijsdeur met hijsbalk in de top, de overige assen bevatten blinde vensters met siermetselwerk.

De west- en oostgevel bestaan uit zeven vensterassen tussen muurdammen. De hoektravee heeft blinde vensters.

Waardering

Het voormalige munitiemagazijn "Gebouw 85" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfsopslaggebouw uit het einde van de 19de eeuw. Het object is tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Munitiedepot