Assendelft N 3265
Dorpsstraat 570, 1566 BZ te Assendelft
Dorpsstraat 570 A, 1566 BZ te Assendelft

Inleiding

Pastorie ten zuiden van en behorende bij de rooms-katholieke parochiekerk St. Odulphus (rijksmonumentnr. 39923), gelegen aan een ruime voortuin ten westen van de Dorpsstraat. De pastorie is door middel van een tussenlid met de kerk verbonden en tussen 1887 en 1889 gebouwd in de trant van de neorenaissance naar een ontwerp van de Amsterdamse architect A.C. Bleijs (1842-1912).

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde pastorie bestaande uit twee bouwlagen onder afgeplat schilddak bedekt met leien in Maasdekking. Het in rode baksteen in kruisverband uitgevoerde muurwerk heeft een versneden trasraam met daarin een terra-cotta band.

De vijf vensterassen tellende symmetrisch opgezette voorgevel (O) wordt geleed door een middenrisaliet en hoeklisenen die door een boogfries onder de kroonlijst met elkaar verbonden zijn. De middenrisaliet heeft op de begane grond een uitgemetselde ingangspartij onder een frontonachtige afsluiting. Boven de ingangspartij een vierruits schuifvenster. De middenrisaliet wordt boven de kroonlijst door een gemetselde dakkapel met zadeldak, hardsteen schouderstukken, vierruits venster en driehoekige top afgesloten. De twee vensterassen aan weerszijden van de middenrisaliet liggen in spaarvelden en bevatten op begane grond en verdieping vierruits schuifvensters. Op de begane grond zijn deze vensters voorzien van een boogtrommel van siermetselwerk.

De rechter zijgevel (N) is via een tussenlid met de kerk verbonden, merendeels blind en voorzien van een uitgemetseld rookkanaal. Het achter deze gevel gelegen trappenhuis heeft een dubbel venster met glas-in-lood.

De linker zijgevel (Z) heeft tegen een groot deel van de eerste bouwlaag een houten serre op stenen onderbouw, die doorloopt langs de achtergevel. Op de verdieping in oorsprong twee staande vierruits schuifvensters, waarvan er nog één over is.

Tegen de vijf vensterassen tellende achtergevel (W) staat rechts het oudste onderdeel van de in fasen tot stand gekomen serre. Dit onderdeel heeft twee schuifdeuren met glaspanelen en meerruits bovenlichten. Het muurvlak links van de serre heeft twee vierruits schuifvensters. De etage heeft vijf vierruits schuifvensters en het dakschild twee kleine dakkapellen. De achtergevel wordt afgesloten door een boogfries.

De indeling van het interieur is op de begane grond nog vrijwel geheel oorspronkelijk. Van belang zijn onder meer twee kamers-en-suite aan de zuidzijde van de gang, een trappenhuis, een bijkeuken, een kelder en de sacristie aan de noordzijde van de gang. De kamers-en-suite hebben paneelbetimmeringen met cassettes, marmeren schouwen met betegelde stookplaats en eiken bovenboezem, paneelplafonds met op doek aangebrachte sjabloonschilderingen. De suitedeuren en de deuren naar de gang zijn evenals de paneelbetimmeringen beschilderd met houtmotief. De gang heeft een gesneden trappartij. De bijkeuken bevat nog de originele kasten, tegelvloer en gootsteen. De kelder heeft een plavuizenvloer en zeven nissen voor miswijn. Het trappenhuis is origineel en voorzien van een glas-in-loodvenster. Verder zijn nog originele pleisterplafonds en kastenwanden aanwezig.

De sacristie van de kerk is via het tussenlid bereikbaar en is nog in originele staat. De sacristie heeft een absis. Van het interieur zijn de eiken kasten, het plafond en de vloeren van belang.

Waardering

De pastorie bij de rooms-katholieke St. Odulphuskerk is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse pastorie met neorenaissance elementen. De pastorie heeft ensemblewaarde in samenhang met de gelijktijdig en naar ontwerp van dezelfde architect gebouwde kerk.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Neo-Romaanse stijl