518071 - St.Jan de Doper
Tegenover Kerkstraat 4, 5421 KX te Gemert

Inleiding

ROOMS KATHOLIEK KERKHOF St Jan bij de kerk "St. Jans Onthoofding" in de kom van Gemert, bestaande uit de algemene aanleg, de engelbewaarder, de ommuring, en de Calvarieberg.

Het kerkhof is in 1903 aangelegd en ligt tussen de komweg en de kasteeltuin, tegenover de ingang van de kerk. Op het kerkhof bevindt zich een aantal graven, het beeld van een engel en een calvarieberg met beeldengroepen van J.A. Oor en Zonen uit Roermond. Van dit complex worden de algemene aanleg, de engelbewaarder, ommuring en Calvarieberg beschermd.

Omschrijving

Het kerkhof beslaat een rechthoekig stuk grond, naar het westen toe iets smaller toelopend, in het oosten met afgeschuinde hoeken. Het geheel is symmetrisch aangelegd.

De begroeing van de begraafplaats bestaat onder andere uit eiken, esdoorns en beuken.

Waardering

Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kerkhof Katholieke begraafplaats St. Jan de Doper.