518071 - St.Jan de Doper
Tegenover Kerkstraat 4, 5421 KX te Gemert

OMMURING met HEKWERK van het kerkhof St. Jan.

Omschrijving

De begrenzing van het kerkhof bestaat uit muren, gedeeltelijk met hekwerk en poort. Ten westen van de kerk bevindt zich een smeedijzeren hek op een natuurstenen voet, in het midden daarvan is tussen vierkante bakstenen pijlers een poort aangebracht. De achterzijde en beide zijkanten van het kerkhof worden van de straat gescheiden door een bakstenen muur met ezelsrug in rode steen. De muur wordt geleed door lisenen, aan de noord- en westzijde iets hoger opgemetseld en voorzien van een puntige bekroning in rode steen. Aan de noordzijde zijn de lisenen veel hoger opgemetseld en zijn ertussen smeedijzeren hekwerken aangebracht.

Waardering

Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kerkhof Katholieke begraafplaats Ommuring met Calvarieberg.