518077 - Langgevelboerderij + dienstwoning
Bij Lodderdijk 31, 5421 XB te Gemert

DIENSTWONING, gebouwd in 1889, in opdracht van van Erp.

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het huis is één travee diep en aan de achterzijde uitgebreid met een langgerekt lager bedrijfsgedeelte onder een flauw hellend zadeldak van golfplaat.

Het woonhuis is uitgevoerd in baksteen en heeft een hoge gepleisterde plint. In de voorgevel zijn op de begane grond aan weerszijden van de opgeklampte deur zesruitsramen aangebracht, in de topgevel zijn vierruitsramen zichtbaar. Boven de ramen bevinden zich segmentbogen, voorzien van polychroom betegelde boogvelden.

De zijgevel heeft een muizetandlijst.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning in het Peelgebied. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en als complex met dienstwoning zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Dienstwoning achter langgevelboerderij.

van Erp ; Noord-Brabant
aannemer / uitvoerder