Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518082
Complexnummer
518080 - Latijnse school + rectorswoning.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82794/191
Kadastrale aanduiding
Gemert N 2606
Ruijschenberghstraat 3, 5421 KR te Gemert

Omschrijving

(onderdeel II)

Omschrijving

Rechts van de school is, aan de straat grenzend het WOONHUIS gebouwd. Het is een éénlaags blokvormig pand onder plat dak met dakschilden gedekt met leien. De voorgevel is drie traveeën breed en voorzien van een middenrisaliet met trapgevel, bekroond door een siervaas.

De gevel is uitgevoerd in baksteen en gedekoreerd als de school. De middenrisaliet heeft een band met muizetand.

De ingang bestaat uit een houten paneeldeur met gebrandschilderd bovenlicht voorzien van een voorstelling met wapenschild en banderol met opschrift SOLI DEO GLORIA. Aan weerszijden zijn beluikte zesruitsramen onder korfbogen aanwezig. De boogvelden zijn gevuld met tegels voorzien van bloemmotieven. In de topgevel bevindt zich een T-raam, daarboven een cirkelvorm met gepleisterd veld waarin het jaartal 1891 staat vermeld. De zijgevel heeft eveneens beluikte zesruitsramen onder korfbogen, de boogvelden zijn aan de ene kant gevuld met polychroom tegelwerk, aan de andere kant (naar de school gericht) is polychroom metselmozaiek toegepast. De ramen zijn voorzien van hardstenen onderdorpels.

Aan de voorzijde en linker zijkant zijn in het dakvlak twee dakkapellen geplaatst. De vormgeving stemt overeen met de dakkapellen van de school, bovenlichten bevatten echter geen glas-in-lood.

Tegen de achtergevel is een kleine aanbouw geplaatst, deze grenst aan de zijgevel van de school. Een overkapping van hout met golfplaat bevindt zich tegen het overige deel van de achtergevel.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling van centrale gang met aan weerszijden een aantal kamers, gehandhaafd. Diverse elementen uit de inrichting zoals de zwart-witte marmeren tegelvloer in de gang, de houten lambriseringen en eikenhouten trap met metalen spijlen zijn bewaard gebleven. Aan het einde van de gang bevindt zich op de begane grond een deur met gebrandschilderd bovenlicht met voorstelling van een Madonna.

Rechts van de gang het toilet met oorspronkelijke betegeling bestaande uit wit geglazuurde tegels met blauw lelie-motief in de hoeken.

Waardering

Het geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en kenmerkt de geestelijke ontwikkeling in Gemert als onderwijscentrum van de Peel. Het heeft belang vanwege de herinnering aan het eens bloeiende onderwijssysteem van de Latijnse scholen. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schoolgebouw in een mengeling van stijlvormen. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een vroegere Latijnse school uiterst zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518080. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1887
1891
globaal
restauratie
1976
1976
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
En neo-renaissance stijl.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dreesen ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur