518086 - Calvariegroep + beeld.
Bakel en Milheeze T 1158
Bij Sint Wilbertsplein 12, 5761 BK te Bakel

Inleiding.

CALVARIEGROEP, centraal geplaatst op het kerkhof van de St. Willibrorduskerk te Bakel. De groep is in 1854 geplaatst.

Omschrijving.

Op een brede, lage heuvel met een ronde omtrek staan de gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Christus. De betonnen heuvel is vormgegeven als een onregelmatige rotsklomp. Het Johannesbeeld heeft onder aan de voet een vaantje met de initialen: "R.J".

Waardering.

De Calvariegroep is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kerkhofmonument.

Het heeft kunsthistorisch belang vanwege het materiaalgebruik en als vroeg voorbeeld van kerkelijke beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg