Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518092
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Annehoeve
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
9 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
82793/118
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gemert-Bakel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Elsendorp
X-Y coördinaat: 
181752 - 399238

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

ONTGINNINGSBOERDERIJ, Annehoeve, deel van ontginningsbedrijf op De Dompt, gebouwd in 1910 in opdracht van dhr. Musschenbroek. Het ontwerp is van architect K. Muller, de uitvoering gebeurde door A. van Eupen (Gemert).

Het gebouw vertoont Ambachtelijk-traditionale motieven en elementen van de Overgangsstijl. De boerderij is gebouwd tijdens grootschalige Peelontginningen en bestaat uit een woonhuis en een stalgedeelte, oorspronkelijk voor koeien, varkens en paarden. In 1922 werd het stalgedeelte uitgebreid.

Het pand ligt van de weg af, aan de oost-west verbinding door de gemeente Gemert (doorgaande weg van Gemert, via Elsendorp naar Nijmegen). De zijgevel van het woonhuis met aansluitend de langgerekte zijgevel van het bedrijfsgedeelte liggen evenwijdig aan de straat.

Omschrijving

Blokvormig tweelaags woonhuis onder tentdak waar tegen de achterkant een langgerekt één- en tweelaags bedrijfsgedeelte met topgevel op kruisvormige plattegrond, is gebouwd. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, daken zijn gedekt met verbeterde Hollandse pannen.

Het woongedeelte heeft het karakter van een villa op vierkante plattegrond onder tentdak met dakruiter. Het dak is voorzien van een overstek op klossen. In de gevels zijn speklagen in een afwijkende kleur aangebracht. Boven de ramen zijn strekken in het metselwerk zichtbaar, onder de goot is een lijst zichtbaar.

De voordeur bevindt zich tussen puntig uitstekend metselwerk op natuursteen basementen. Ook de bovenzijde van het metselwerk heeft een natuurstenen bekroning die trapsgewijs uitkragend fungeert als console voor het balkon.

De houten dubbele deur heeft grote lichten. Erboven is een natuurstenen latei aangebracht waarboven zich een bovenlicht met glas-in-lood bevindt.

Aan weerszijden van de deur is een raam met smeedijzeren hekwerk zichtbaar, erboven loopt de natuurstenen latei van de deur door, daarboven lichten met glas-in-lood. Het balkon heeft een smeedijzeren hek en eenvoudige dubbele houten deur, in het bovenlicht is een kleine roedeverdeling aangebracht.

De zijgevel is op de begane grond van een erker voorzien. Hierin zijn bakstenen stijlen en een natuurstenen latei aangebracht, daarboven ramen gevuld met glas-in-lood. Op de erker is een balkon met smeedijzeren hek (als boven voordeur) geplaatst. In de gevels zijn dubbele T-ramen met bovenlichten voorzien van een kleine roedeverdeling zichtbaar. Een natuurstenen gevelsteen met opschrift: BIJ DEN BOUW DER ANNEHOEVE/IS DEZE STEEN INGEMETSELD DOOR/ANNE M.C. VAN MUSSCHENBROEK/8 OCTOBER 1910 bevindt zich in de zijgevel.

Het bedrijfsgedeelte bestaat uit een langgerekt deel van één laag hoog, in het midden onderbroken door een gedeelte met topgevel. Het dak heeft windveren en is voorzien van een overstek op klossen. De voorzijde, in het verlengde van de zijgevel van de woning, heeft een galerij met segmentbogen en getoogde stalramen. Het gedeelte met topgevel bevat vierruitsramen en in het midden twee boven elkaar gelegen getoogde poorten. Het éénlaagse gedeelte dat zich daarachter uitstrekt ligt voor de helft terug, het dak loopt als een luifel daarboven door. Deze gevel heeft vierruitsramen.

In het dakvlak van het stalgedeelte zijn opgewipte dakkapellen zichtbaar.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een modelboerderij, geheel afgestemd op de toenmalige bedrijfsvoering, onderdeel van de Peelontginning binnen Gemert.

Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect en vanwege de uitwerking der stijlmotieven voor een modelboerderij aangepast aan het landschap. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van de Peel. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaElsendorpseweg725424 SBElsendorp
NeeElsendorpseweg745424 SBElsendorp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Ontginningsboerderij, deel v. ontg.bedrijf op De Dompt.

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GemertC4155
GemertC4716
GemertC3974
GemertC4729

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

= gebouwd tijdens grootschalige peelontginningen.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910exactvervaardiging
19221922exactverbouwing

Uitbreiding stalgedeelte.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Muller, Karel ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur

Uitvoering A. van Eupen.