Heuvel 4, 5421 CN te Gemert

Inleiding

VILLA, genaamd "VILLA POLDER". Gebouwd in 1884 in opdracht van dokter Kuijper in een eclectische stijl.

Omschrijving

Vrijstaand tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder mansardedak. Het pand is ter plekke van de keuken onderkelderd. Aan weerszijden zijn terugliggend, tegen de zijgevel van het huis, koetshuizen onder een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat gebouwd.

Het geheel is uitgevoerd in handgevormde baksteen voorzien van een gepleisterde plint. Hoekpilasters en de middelste travee met pilasters zijn ook gepleisterd. Ter hoogte van de begane grond zijn de pilasters geblokt, daarboven glad uitgevoerd. Een gepleisterde kroonlijst met voluten en gootlijst vormt de beëindiging van de gevel. De oorspronkelijke dakbedekking van zink en leien op de villa is door shingles vervangen.

Pironnen bekronen de hoekpunten. De daken van de koetshuizen zijn gedekt met verbeterde Hollandse pannen.

De voorgevel is vijf traveeën breed. In het midden bevindt zich een dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters. Op consoles is daarboven een balkon met balustrade zichtbaar. Boven de balkondeuren is het opschrift VILLA POLDER aangebracht. De middentravee wordt bekroond door een dakkapel met wangen en driehoekig fronton. Aan weerszijden zijn getoogde T-ramen geplaatst onder een gepleisterde segmentboog met kuif. Op de aanzet- en sluitstenen zijn bloemmotieven aangebracht. Een hardstenen onderdorpel verbindt steeds twee naast elkaar gelegen ramen.

Naast de deur is een gevelsteen aangebracht met opschrift "EERSTE STEEN/GELEGD DOOR/MEJ.C.KUIJPER/5 OCTOBER 1884. In het dakvlak zijn aan weerszijden van de dakkapel moderne veluxramen aangebracht.

Aan de achterzijde is onder een oudere overkapping van het terras een serre aangebouwd. Daarboven een balkon met houten balustrade. De oorspronkelijke indeling is in grote lijnen bewaard gebleven en bestaat uit een centrale gang, links daarvan een grote kamer en-suite, rechts voormalige spreekkamer en keuken. Delen van de oorspronkelijke inrichting zijn onder andere marmeren vloer en lambrisering in de gang, vensterbanken en betimmering rondom de ramen, marmeren schouwen en omlijsting van de schuifdeuren in de kamer-en-suite. In deze ruimte ook stucplafonds met rozetten en hoekversieringen. In de keuken is een schouw aanwezig.

In de zijgevel van het koetshuis, links van de villa, zijn steekankers zichtbaar. In de houten poort is een raam aangebracht, van binnen is het koetshuis gemoderniseerd en via de kamer-en-suite van de villa toegankelijk.

Achter het pand is een terras aangelegd met aangrenzend een lager gelegen ronde vijver en een grote tuin met diverse bomen en struiken, onder andere treurwilg en rode beuk. Aan de voorzijde is de tuin opnieuw ingericht en voorzien van een terras. Restant van de oorspronkelijke beplanting is een kastanjeboom. De tuin met villa ligt iets verhoogd ten opzichte van de straat en wordt afgescheiden door een smeedijzeren hekwerk op een laag bakstenen muurtje met ezelsrug. Aan beide uiteinden van het hekwerk bevindt zich een poort.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de villabouw op het Brabantse platteland. Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa