De Hoef 1, 5421 ZK te Gemert

Inleiding.

LANGGEVELBOERDERIJ, voormalige kasteelboerderij, uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het pand ligt aan een zijpad van de Hoef, haaks op de weg in de nabijheid van het kasteel van Gemert. Oorspronkelijke schop en bakhuis zijn gemoderniseerd en vallen buiten de bescherming.

Omschrijving.

Boerderij op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met Hollandse pannen. De boerderij is uitgevoerd in handgevormde baksteen en heeft een gepleisterde plint en muizentandlijst.

Het woongedeelte heeft zesruits schuiframen, gedeeltelijk met luiken.

Onder de ramen zijn hardstenen vensterbanken aangebracht. In de topgevel zijn vierruitsramen zichtbaar. De paneeldeur is van gietijzeren roosters voorzien, in het bovenlicht is een levensboom aangebracht.

Het uiteinde van de stal is hoger opgemetseld. In de stal bevinden zich getoogde ramen en een grote getoogde poort met diabolobeschildering. In de achtergevel zijn een aantal poorten zichtbaar, direkt onder de goot zijn luiken aangebracht.

De beschildering van luiken en poorten verwijst naar motieven van de Duitse Orde, voormalig eigenaar van de boerderij.

In het interieur zijn delen van de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven, zo is er bijvoorbeeld een keuken met schouw, een kelder met opkamer.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij en de samenhang met het reeds eerder beschermde kasteel. Zij is gaaf bewaard gebleven en als kasteelboerderij betrekkelijk zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Langgevelboerderij voormalige kasteelboerderij.