Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518097
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
16324/15
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gemert-Bakel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Gemert
X-Y coördinaat: 
175420 - 396283

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKEL-WOONHUIS aan de Kerkstraat, deel van oude lintstructuur, in de kom van Gemert. Gebouwd in 1922 met elementen van "Um 1800" stijl als onderdeel van het complex van een grossierderij in koloniale waren, tabakskerverij, sigarenfabriek en koffiebranderij. De gebouwen Kerkstraat 1 en 5 die tot dit complex behoorden worden niet beschermd.

Omschrijving

Pand, twee lagen hoog en drie traveeën breed op een rechthoekige plattegrond. Het geheel is opgetrokken uit baksteen onder een afgeplat schilddak, gedekt met leien in maasdekking. Het dak heeft een overstek op klossen.

De voorgevel wordt geleed door pilasters in kolosale orde. Aan de beide uiteinden van de voorgevel is een smalle travee toegevoegd welke een verbinding met de buurpanden tot stand brengt. De gevel heeft een spiegelsymmetrische opzet. De baksteen is op aantal plaatsen van metselmozaiek voorzien. De pilasters zijn uitgevoerd in baksteen in blokpatroon, voorzien van een natuurstenen kapiteel met guirlandes. Tussen de pilasters is een natuurstenen band aangebracht, tussen begane grond en verdieping met eierlijst, op de verdieping natuurstenen lateien voorzien van een geschulpte rand.

Daarboven een kroonlijst. De linkerhoekpilaster is voorzien van een gepleisterde plint en natuurstenen bekroning, evenals de rechter hoekpilaster die deel uitmaakt van het buurpand. Op de linkertravee is een gevelsteen aangebracht met opschrift "JAN CORSTENS/29-5-22".

De begane grond wordt grotendeels in beslag genomen door een winkelpui op marmeren plint waarbij de ingang in het midden is geplaatst, tussen marmeren zuilen met ionische kapitelen. De dubbele houten paneeldeur is van grote lichten voorzien met geslepen glas. Bovenlichten van de etalage zijn gevuld met een kleine roedeverdeling.

Op de verdieping zijn twee loggia's met eenvoudig hekwerk zichtbaar. Ze bevatten openslaande deuren met bovenlichten, voorzien van kleine roedeverdeling. De middelste travee op de verdieping is uitgevoerd met een T-raam, bovenlicht met kleine roedeverdeling. Een brede dakkapel, boven de middentravee, heeft eveneens ramen met kleine roedeverdeling.

De smalle buitenste traveeën hebben hooggeplaatste raampjes, voorzien van kleine roedeverdeling, op een natuurstenen onderdorpel met een bewerkte natuurstenen latei.

De ramen op de verdieping zijn voorzien van houten rolluiken.

Het metselwerk van de achtergevel is van een muizentand voorzien. Aan de achterzijde bevinden zich een balkon met houten hek en T-ramen.

In het interieur op de begane grond is de indeling gewijzigd. Wel zijn de stucplafonds bewaard gebleven. Boven de wanden is een bloktandlijst aangebracht. Daarbinnen is een driedeling zichtbaar. Aan de voorzijde met een vlakverdeling door middel van lijstwerk en een ovaal in het midden, omringd door vier cirkels. Aan de achterzijde twee smalle velden, elk met een ovaal en hoekversieringen. Het stucwerk is gepolychromeerd.

Achter is tegen het pand een aanbouw onder afgeplat schilddak, haaks op de hoofdmassa zichtbaar.

Een éénlaags langgerekt pand onder zadeldak, gedekt met Hollandse pannen bevindt zich achter het huis.

Waardering

Het winkel-woonhuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering en het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de oude kern van Gemert en is gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKerkstraat35421 KXGemert

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Winkel-woonhuis.

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GemertM3404

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Koloniale stijlinvloeden

Stijl als grossierderij in koloniale waren.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19221922exactvervaardiging

Met elementen van "Um 1800".