Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518099
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82793/62
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Gemert N 2623
Gemert, Op hoek Kruiseind.

Omschrijving

Inleiding

KAPEL, gebouwd in 1911 op de plek waar van oudsher een kapel heeft gestaan (mogelijk zeventiende eeuwse oorsprong). De kapel ligt op de hoek van het Kruiseind met de Deel, aan de oude structuur van Gemert.

Omschrijving

De kapel heeft een vierkante plattegrond en is uitgevoerd in witte cementsteen, rood gevoegd. De plint van het geheel steekt iets uit en is gepleisterd. Aan de bovenzijde is een muizentand aangebracht. In één van de zijden is een marmeren gevelsteen geplaatst met opschrift "DE EERSTE STEEN/GELEGD DOOR/MARIA CHRISTINA/PENNINGS/9 JUNI 1911/D.G" In elk van de vier zijden is een spitsboognis uitgespaard met rode cementstenen afzaten. In de nissen, wit gestuct, zijn recent moderne beelden geplaatst van St. Joris en de draak, St. Jan en een gekruisigde Christus. De nissen zijn in de huidige toestand afgesloten met glas.

Het kapelletje wordt bekroond door een koperen tentdak met spits, de hoeken zijn voorzien van smeedijzeren pirons.

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van geestelijk leven en is juist door haar uiterste eenvoud kenmerkend voor Gemert als bedevaartsoord. Zij heeft ensemblewaarde door de plaats in het straatbeeld en als onderdeel van de reeds eerder beschermde oudere kapellenreeks in Gemert. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden