Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518104
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Sandenburg
Complexnummer: 
518103 - Sandenburg
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
82786/43
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wijk bij Duurstede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Langbroek
X-Y coördinaat: 
151920 - 446525

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Het LANDHUIS is opgetrokken op een in hoofdvorm T-vormige plattegrond. De hoofdtoren heeft een vierkant grondplan en telt vier bouwlagen onder een ingesnoerd, achthoekig tentdak. Aan de voorzijde (oost) is dwars op de hoofdtoren een vleugel gezet op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen onder een plat zinken roevendak, dat aan drie zijden wordt beëindigd met achthoekige torens met torenhelmen. Tegen de achtergevel van het hoofdvolume is op elke hoek een toren geplaatst. De gevels zijn voorzien van cordonlijsten, kantelen, torenachtige elementen en balustrades. De vensters in de voor- en linker zijgevel van het hoofdvolume zijn over het algemeen voorzien van persiennes.

De voorgevel van de rechthoekige aanbouw telt boven een kelderverdieping met vensters twee bouwlagen. Het iets terugliggende middendeel bevat de hoofdentree, die bestaat uit een moderne (?) dubbele glasdeur met bovenlicht en zijlichten aan weerszijden. Voor de entree is een hardstenen bordes met vijf treden en basementen met gietijzeren tuinvazen. De tweede bouwlaag van het terugliggende middendeel bevat balkondeuren en vensters ter weerszijden, met lamberkijns. Ervoor is een balkon met een houten balustrade. De geveltop is als getrapte gevel uitgevoerd met een balkonhek en torenachtige pinakels op consoles. In het midden is het alliantiewapen van de familie Van Lynden geplaatst. Ter weerszijden van de entreepartij is de gevel geaccentueerd door torenachtige hoekelementen. De gevels zijn bekroond met een gietijzeren balustrade. In elke bouwlaag zijn twee vensters aangebracht. De hoektorens zijn, in beide bouwlagen, omgaand voorzien van vensters met lamberkijns dan wel als spaarveld uitgevoerd. De linker-, rechterzijgevel en de achtergevel van de hoofdtoren tellen alle drie vensterassen. De linkerzijgevel is uitgevoerd met twee cordonlijsten en bezit boven de vensters wenkbrauwen. Tegen de eerste bouwlaag is een houten aanbouw gezet. Op de hoek van de linkerzijgevel en de achtergevel is een toren geplaatst.

Het interieur is oorspronkelijk met eenvoudige schouwen, plafonds met ornamenten en badkamers. De indeling van de beletage is als volgt: Aan de zuidoostzijde bevindt zich in het midden een hal die toegang geeft tot de toren. Aan weerszijden van deze hal is een vertrek gelegen, waarvan de linker met twee torenkamers en de rechter met één torenkamer is uitgevoerd. De plattegrond van de hoofdtoren bestaat uit een drietal vertrekken, die uitkomen op een hal. Aan de zuidzijde is het trappenhuis gelegen met een bordestrap die de bouwlagen met elkaar verbindt. In de vertrekken aan de noordwestzijde en de zuidwestzijde zijn schouwen aangebracht met achttiende eeuwse bloemstillevens boven de haard. De eetkamer heeft een schouw met een spiegel en een grisaille met putti die sterrebeelden symboliseren. De tweede bouwlaag heeft een nagenoeg identieke indeling. In de noordwestelijke kamer is een marmeren schouw met spiegel en erboven een medaillon waarin geschilderd een Japanse voorstelling. De derde bouwlaag is nagenoeg identiek van indeling. In de vierde bouwlaag zijn rond een waterreservoir de bediendenkamers gesitueerd. Op de zolder staat, in een glazen kast, het torenuurwerk. De kelderverdieping herbergt de keuken met aanrecht, kasten en schouw alsmede een aantal kleinere vertrekken. De gang onder de aanbouw is uitgevoerd met kruisgewelven. Onder het terras aan de noordoostzijde van het kasteel liggen twee kelders, die een restant vormen van het in de achttiende eeuw gesloopte kasteel.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een door Tudor stijlmotieven gekenmerkte neo-gotische stijl. Tevens van belang als onderdeel in het oeuvre van architect S.A. van Lunteren. Het landhuis is van cultuurhistorische waarde vanwege de onstaans- en bewoningsgeschiedenis. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLangbroekerdijk A283947 BHLangbroek

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaatsKasteel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LangbroekA1903

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-GotiekWillem II-Gotiekinvloeden
Neo-Gotiekstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
12751325globaalvervaardiging
18551865exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Lunteren, S.A. van ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee