Langbroek A 1903
Langbroekerdijk A 26, 3947 BH te Langbroek

Omschrijving

KOETSHUIS ten noordoosten van het landhuis gelegen. Het bepleisterde, twee bouwlagen tellende pand is opgetrokken op een in hoofdzaak rechthoekige plattegrond en is gedekt met een afgeplat schilddak.

Het pand is rondom voorzien van kanteelbekroningen met accenten op de hoeken. Onder de kantelen is een tandfries aangebracht.

De voorgevel (zuid) is symmetrisch van indeling met een middenrisaliet die de inrijdeuren bevat. Deze zijn geplaats onder een Tudorboog en zijn voorzien van een getrapte wenkbrauw. Boven de entree is temidden van twee gepaarde blindnisjes een klein venster aangebracht. Het risaliet wordt op de hoeken beëindigd door torenachtige elementen. De geveldelen ter weerszijden bevatten een venster met keperboogvormig bovenlicht. Met uitzondering van het linkervenster zijn de zijkanten van de vensters bezet met smalle pseudo-schietsleuven.

De rechter zijgevel bevat in beide bouwlagen een aantal vensters, waarvan alleen begane gronds de meest linker met een wenkbrauw is uitgevoerd. Op de verdieping steekt hier één venster door de fries.

De linker zijgevel heeft rechts een risaliet waarin in de eerste bouwlaag twee vensters onder wenkbrauwen zijn gezet. Het linker deel met vier vensterassen bevat twee keperboogvormige deuropeningen begane gronds alsmede een aantal vensters.

De achtergevel springt met geveldeel links waarin twee vensterassen, terug en bevat rechts twee vensters en een deur.

Het interieur is door een nieuwe functie geheel gewijzigd en tesamen met de vele moderne dakramen zijn deze onderdelen van ondergeschiukt belang.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis in neo-gotiek in Tudorstijl. Het is voorts van belang vanwege de plaats in het oeuvre van de architect S.A. van Lunteren. Tevens is het object van cultuurhistorische en ensemblewaarde vanwege de relatie en de ligging binnen het complex Sandenburg.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

verbouwing tot kantoor