Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518107
Complexnummer
518103 - Sandenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82786/28
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Langbroek A 1903
Langbroekerdijk A 24, 3947 BH te Langbroek

Omschrijving

Omschrijving

ORANJERIE, enigszins verhoogd gelegen in het midden van de buitenplaats, ten noorden van de oprijlaan. De op een rechthoekige plattegrond opgetrokken oranjerie telt één bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de oprijlaan. Het pand is boven een grijsgeschilderde plint witbepleisterd. De gevels van het gebouw zijn geleed door een soort halfzuilen met afgeschuinde zijden. Ter plaatse van de risaliet accentueren opzetstukken de beide hoeken. Onder de door kantelen afgesloten gevel is een trigliefenfries met een zaagtandlijst aangebracht. De deuren hebben een tudorboogvormige beëindiging.

De voorgevel telt vijf traveeën en heeft in het midden een iets hoger opgetrokken risaliet waarin openslaande deuren met zijlichten. Aan weerszijden bevat de gevel twee paar openslaande deuren. De linker- en rechterzijgevel bevat een openslaande deur met zijlichten. Tegen de achtergevel is een bouwdeel onder schilddak gezet, dat als tuinmanswoning dienst deed. De achtergevel bevat twee schuifvensters. In de oksels zijn lagere aanbouwen gezet, waarvan één onder plat dak en één onder lessenaardak. Dit bouwdeel bevat in een overhoeks geplaatste zijde een vierkant venster.

Het interieur van de oranjerie bestaat uit een bakstenen vloer met natuurstenen patronen. Pilasters en consoles dragen een daklijst. De kap is uitgevoerd met polonceauspanten met ronde stangen en gietijzeren knooppunten met rozetten.

Waardering

De oranjerie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een oranjerie in Tudor-gotiekstijl en vanwege het ontwerp van architect S.A. van Lunteren. Voorts is het object van belang vanwege de kapconstructie alsmede van ensemblewaarde binnen het complex van Sandenburg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518103. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1870
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Neo-Gotiek
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Lunteren, S.A. van ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur