Sandenburg

Wijk bij Duurstede
Langbroek

Omschrijving

ORANJERIE, enigszins verhoogd gelegen in het midden van de buitenplaats, ten noorden van de oprijlaan. De op een rechthoekige plattegrond opgetrokken oranjerie telt één bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de oprijlaan. Het pand is boven een grijsgeschilderde plint witbepleisterd. De gevels van het gebouw zijn geleed door een soort halfzuilen met afgeschuinde zijden. Ter plaatse van de risaliet accentueren opzetstukken de beide hoeken. Onder de door kantelen afgesloten gevel is een trigliefenfries met een zaagtandlijst aangebracht. De deuren hebben een tudorboogvormige beëindiging.

De voorgevel telt vijf traveeën en heeft in het midden een iets hoger opgetrokken risaliet waarin openslaande deuren met zijlichten. Aan weerszijden bevat de gevel twee paar openslaande deuren. De linker- en rechterzijgevel bevat een openslaande deur met zijlichten. Tegen de achtergevel is een bouwdeel onder schilddak gezet, dat als tuinmanswoning dienst deed. De achtergevel bevat twee schuifvensters. In de oksels zijn lagere aanbouwen gezet, waarvan één onder plat dak en één onder lessenaardak. Dit bouwdeel bevat in een overhoeks geplaatste zijde een vierkant venster.

Het interieur van de oranjerie bestaat uit een bakstenen vloer met natuurstenen patronen. Pilasters en consoles dragen een daklijst. De kap is uitgevoerd met polonceauspanten met ronde stangen en gietijzeren knooppunten met rozetten.

Waardering

De oranjerie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een oranjerie in Tudor-gotiekstijl en vanwege het ontwerp van architect S.A. van Lunteren. Voorts is het object van belang vanwege de kapconstructie alsmede van ensemblewaarde binnen het complex van Sandenburg.

JaLangbroekerdijk A243947 BHLangbroek

Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenOrangerie