Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518108
Complexnummer
518103 - Sandenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82786/12
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Langbroek A 546
Langbroekerdijk A 22, 3947 BH te Langbroek

Omschrijving

Omschrijving

TUINMANSWONING, tevens portierswoning, gelegen aan de zuidoostzijde, rechts van de oprijlaan. Het pand is opgetrokken op een kruisvormige plattegrond en telt één bouwlaag onder elkaar snijdende zadeldaken. De voor- en achtergevel zijn voorzien van een beëindiging in de vorm van kantelen. De zijgevels zijn als tuitgevel uitgevoerd. Alle gevels zijn bepleisterd.

De voorgevel (west) telt drie assen en heeft in het midden een risaliet. Hierin is een Tudorboogvormig portiek gezet waarin een voordeur met segmentboogvormig bovenlicht. Aan weerszijden van het portiek komt een lichtspleet voor. Boven het portiek bevat de gevel vier smalle rondboogvensters, op gezamenlijke vensterdorpel. De zijgevels van het risaliet bevatten eveneens een smal rondboogvenster. Aan weerszijden van het risaliet bevindt zich een Tudorboogvormig schuifvenster. Onder de kantelen komt een geprofileerde lijst voor.

De rechterzijgevel bevat een Tudorboogvormig schuifvenster met zijlichten. Het venster is voorzien van een wenkbrauw. Erboven zijn twee smalle rondboogvensters voorzien van een wenkbrauw.

Tegen de achtergevel is in het midden een risaliet gezet dat boven de gevel uitsteekt en is voorzien van kantelen. Dit geveldeel bevat een Tudorboogvormig schuifvenster en rondboogvenster in de zijgevels.

De linkerzijgevel is blind uitgevoerd.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een Tuinmanswoning in Tudor-gotiekstijl en vanwege het ontwerp van S.A. van Lunteren. Tevens is de woning van ensemblewaarde binnen het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518103. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1857
1860
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Neo-Gotiek
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Lunteren, S.A. van ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur