Langbroek A 1903
Bij Langbroekerdijk A 22, 3947 BH te Langbroek

Omschrijving

Het aan de Langbroekerdijk gelegen TOEGANGSHEK vormt de hoofdentree tot de buitenplaats Sandenburg. De oprijlaan wordt ontsloten door een houten brug over de Langbroeker Wetering. Het inrijhek bestaat uit twee draaibare smeedijzeren delen tussen stenen bepleisterde hekpijlers. De hekpijlers zijn geleed door een tandfries en spaarvelden en hebben een tentdakvormige beëindiging waarop een moderne lantaarn die van ondergeschikt belang is. Evenwijdig aan het hek is aan elke pijler een gekrulde smeedijzeren vleugel aangebracht.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ontwerp van S.A. van Lunteren. Tevens is het hek van ensemblewaarde binnen het complex en als entree aan de Langbroekerdijk.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Lunteren, S.A. van ; Utrecht