Langbroek C 799
Langbroekerdijk B 9, 3947 BA te Langbroek

Inleiding

Omstreeks 1870 gebouwde LANGHUISBOERDERIJ, samen met de boerderij Langbroekerdijk B12 tot stand gekomen in opdracht van de familie De Beaufort op het landgoed Donselaer.

Omschrijving

De boerderij is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt, afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de weg.

De voorgevel is symmetrisch van opzet en ingedeeld met vier bakstenen pilasters waarvan de buitenste twee niet op de hoeken zijn geplaatst. De pilasters dragen ter plaatse van de verdiepingsvloer een uitgemetselde rollaag. In de middelste van de aldus gevormde drie spaarvelden bevindt zich een drielichtskozijn met een schuifraam in het midden geflankeerd door zijlichten. Links en rechts komt in de gevel een T-schuifraam voor. In de middenas is op de zolderverdieping eveneens een T-schuifraam geplaatst. Alle vensters, die zijn voorzien van gekruiste roeden, worden door een uitgemetselde wenkbrauw beëindigd.

Op de nok bevindt zich een schoorsteen.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de detailleringen en de relatieve gaafheid van het object. Tevens is het object van situationelewaarde vanwege de ligging aan de Langbroekerdijk.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij