Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518115
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Mariënhove
Complexnummer: 
524776 - Mariënhove
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
82785/50
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wijk bij Duurstede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wijk bij Duurstede
X-Y coördinaat: 
151744 - 442470

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA `Mariënhove' werd in 1869 in eclectische stijl ontworpen in opdracht van Jacobus van Mariënhof. Oorspronkelijk heette de villa `Onze Verwachting'. De architect is vermoedelijk S.A. van Lunteren. Overeenkomsten met het pand Muntstraat 36-38 zijn onder andere te vinden in de bouwstijl en de ornamentiek. De oorspronkelijk tegen de linkerzijgevel geplaatste houten serre is verplaatst naar de achtergevel en deels nieuw opgetrokken. Het park waarin het huis lag is verkleind. Op het terrein bevindt zich een in 1891 gebouwd koetshuis. In de achtergevel komt tegen het linker geveldeel een houten serre voor onder plat dak, die van ondergeschikt belang wordt aangemerkt. De villa ligt aan de singel, net buiten de muren van Wijk bij Duurstede.

Omschrijving

De villa is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeplat, met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak.

Het midden van de voorgevel is onder flauw hellend zadeldak hoger opgetrokken en is uitgebouwd. In de achtergevel is de situatie juist tegengesteld. De gevels zijn symmetrisch van opzet en boven een grijze plint witbepleisterd en op de hoeken voorzien van lisenen met consoles, die de geprofileerde daklijsten ondersteunen. De gevelvelden zijn voorzien van imitatie-blokmotieven, tussen de bouwlagen bevindt zich een cordonlijst. De schuifvensters zijn getoogd en, met uitzondering van die in de achtergevel, omgeven door profiellijsten met kuif.

De voorgevel bevat in het midden in het risaliet in de eerste bouwlaag twee gekoppelde vensters onder een lijst met consoles. In de tweede bouwlaag bevindt zich een Palladiaans venster met daarboven een rond venster. De lisenen van het verdiepte veld gaan over in ornamentiek. De dakgoot rust op consoles. Ter weerszijde van het risaliet bevat de gevel in elke bouwlaag een venster.

De rechterzijgevel bevat in een middenrisaliet met lisenen een portiek met een toegangsdeur met bovenlicht. In de eerste bouwlaag is rechts van het risaliet een venster aangebracht en links openslaande deuren met een bovenlicht. De tweede bouwlaag bevat drie vensters. De linkerzijgevel bevat in de eerste bouwlaag in het midden een blindnis en ter weerszijden twee paar openslaande deuren met getoogd bovenlicht. De tweede bouwlaag bevat drie vensters. Links in de gevel is de eerste steen ingemetseld met de tekst: `De eerste steen gelegd door Anne van Mariënhoff-van der Veur, 15 - 9 - 1869.' De achtergevel is in het midden verhoogd en teruggelegen en uitgevoerd met asymmetrisch geplaatste zesruits schuifvensters in beide bouwlagen. In de top bevinden zich twee gekoppelde vierruits vensters.

De vertrekken in het huis zijn gegroepeerd rond een centrale hal waarin zich het trappenhuis bevindt, dat is voorzien van een lichtkoepel. De vloer op de begane grond is belegd met marmer, de trappaal is van zink. De vertrekken op de begane grond zijn voorzien van stucplafonds en schouwen. De ramen hebben houten blinden. De kamers aan de zuidwestzijde worden gescheiden door schuifdeuren. In één vertrek is een schouw onder het venster geplaatst. Het venster is af te sluiten door een schuifbare spiegel.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als een in detaillering en materiaaltoepassing rijk en gaaf bewaard voorbeeld van een woonhuis in eclectische stijl, vermoedelijk door S.A. van Lunteren. Van cultuurhistorisch belang is naast de villa ook het stel stoeppalen waarvan er als kwetsbare erfgoedstukken steeds meer verdwijnen. Het pand is tevens van situationelewaarde vanwege de ligging aan de singel, net buiten de stadsmuren van Wijk bij Duurstede.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSingel23961 CEWijk bij Duurstede

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Wijk bij DuurstedeE2224

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18691869exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Lunteren, S.A. van ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur