Wijk bij Duurstede B 1719
Volderstraat 9, 3961 BA te Wijk bij Duurstede

Inleiding

WINKELWOONHUIS, in 1900 ontworpen met in de zij- en achtergevel oudere of bestaande delen. De voorgevel is in een eclectische bouwtrant opgetrokken uit nieuwe materialen. Het pand deed oorspronkelijk dienst als bakkerij, bakkerswinkel en woonhuis van de familie Van Oudbroekhuizen. Een tegeltableau in de voorgevel duidt op deze voormalige funktie.

Omschrijving

Het winkelwoonhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok haaks op de straat. De voorgevel is twee vensterassen breed en wordt door een geprofileerde cordonlijst in tweeën gedeeld. In elke bouwlaag komen schuifvensters voor. De gevel is boven een gecementeerde bepleisterde plint opgetrokken uit baksteen en wordt geaccentueerd door bepleisterde sierbanden en gemetselde hoeklisenen, die bekroond worden door een obelisk. Links van een liseen ter plaatse van de middenas bevindt zich in de gevel een venster, terwijl rechts een gekoppelde deur en venster zijn gezet. Deze zijn voorzien van glas-in-lood bovenlichten. De tweede bouwlaag bevat twee vensters met korfbogen met gekleurde tegels in de boogvelden. Tussen de vensters is een geglazuurd tegeltableau in art nouveaustijl geplaatst met de tekst: `Brood & Beschuit Bakkerij'. De derde bouwlaag bevat een spaarveld met rondboogvormige bovenzijde en het jaartal `1900'. Ter weerszijden zijn de vensters aan de bovenzijde voorzien van segmentbogen met aanzet- en sluitstenen. De topgevel bevat een rondboogvenster in een omlijsting van bakstenen met kraalmotief. Terzijde zijn in het muurwerk pilasters gemetseld met een hoofdgestel. De daklijsten bestaan uit witgeschilderde gevelpannen.

De achtergevel met twee traveeën is bepleisterd, voorzien van muurankers en bevat een aantal schuif- en stolpramen. In de voorkamer van het pand is een stucplafond aangebracht met ornamenten.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fraai gedetailleerd woonwinkelhuis met neorenaissance elementen in eclectische bouwtrant. Tevens is het pand van ensemblewaarde vanwege het gevelbeeld in de Volderstraat.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Bakkerswinkel