Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518149
Complexnummer
518148 - Watertoren
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82925/181
Kadastrale aanduiding
Rijswijk G 3342
Jaagpad 148 C, 2288 CN te Rijswijk

Omschrijving

Inleiding

In beton uitgevoerde WATERTOREN met vlakbodem-reservoir (200 m3), gebouwd in 1911 naar ontwerp van N. Biezeveld in Eclectische stijl met elementen uit de neorenaissance en Art Deco in opdracht van de (toenmalige) gemeente Hof van Delft.

Omschrijving

Gepleisterde watertoren van gewapend beton bestaande uit een basement, een opengewerkte schacht en een reservoir met een totale hoogte van 31 meter.

Het basement heeft een vierkante grondslag en loopt taps toe. Ter plaatse van de daklijst op de vier hoeken zijn pseudo-akroterieën in Art Decostijl geplaatst. In de zuidgevel bevindt zich de entree bestaande uit een dubbele ijzeren deur onder een uitkragende latei met aan weerszijden staande zesruits vensters met een ijzeren roedenverdeling. De noordgevel is identiek waarbij de deur vervangen is door een in het pleisterwerk aangegeven rondboog met sluit- en aanzetstenen. De oost- en westgevel zijn overeenkomstig ingedeeld met in het midden twee vensters zoals in de noord- en zuidgevel. Tegen de westgevel is een gedenkplaat bevestigd met de tekst: "Deze watertoren is in 1911 gesticht door de gemeente Hof van Delft toen het dagelijks bestuur bestond uit S. G. Manger Cats, burgemeester, L. A. van der Heijen en N. van Leeuwen, wethouders, D. Waverijn, secretaris. Gebouwd door de Kon. Rott. Betonijzer Mij., voorheen Van Waning en Co. N. Biezeveld Hz., ingenieur". De iets toelopende, opengewerkte schacht bestaat uit 8 vertikale kolommen en drie lagen met horizontale verbindingsstukken. In het midden van de schacht bevindt zich een gepleisterde betonnen schacht. Het reservoir wordt gedragen door een concaaf gevormde achtzijdige voet voorzien van kleine vensters. Het achtzijdige reservoir wordt door lisenen geleed en heeft in iedere zijde een staand drieruits venster met stalen kozijnen. Het reservoir wordt afgesloten door kantelen en Art Deco sierelementen zoals op de hoeken van het basement.

Interieur In het interieur van het basement bevindt zich een gietijzeren wenteltrap die ter hoogte van de schacht overgaat in een eenvoudige trap.

Waardering

De watertoren uit 1911 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan het belang voor de drinkwatervoorziening voor de regio.

Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in Eclectische bouwstijl opgetrokken watertoren; het bijzondere type met een opengewerkte onderbouw in beton. Daarnaast is het van belang als voorbeeld van een watertoren uit het oeuvre van de architect N. Biezeveld.

De watertoren is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De watertoren heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex en heeft een beeldbepalende waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518148. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Eclecticisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Biezenveld, N. ; Zuid-Holland
ingenieur