Rijswijk G 3341
Jaagpad 148 B, 2288 CN te Rijswijk

Inleiding

DIENSTWONING, deel uitmakend van het watertorencomplex. De woning, noordelijk gelegen van de watertoren, is rond 1911 tot stand gekomen en is gebouwd in een aan het Traditionalisme verwante bouwstijl.

Voor het huis staan twee leilindes.

Omschrijving

Eenlaags onderkelderd pand met boven een gepleisterde plint opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) met sierbanden in gele verblendsteen. Het wolfsdak is gedekt met geglazuurde Tuile du Nord en heeft een goot op klossen. De muuropeningen zijn aan de bovenzijde afgesloten door segmentbogen en voorzien van geschilderde aanzet- en sluitstenen. De vensters van het pand zijn zesruits schuifvensters met luiken en hardstenen onderdorpels.

Voorgevel (zuid) met centraal geplaatste entree voorzien van twee deurruitjes onder een bovenlicht met aan weerszijden een zesruits venster. Centraal boven de gevel een dakkapel onder een zadeldak met een houten beschoten geveltop.

In de linker zijgevel (west) een deur onder een bovenlicht.

De rechter heeft twee vensters. In de achtergevel zijn behalve een kleine uitbouw onder plat dak, twee vensters geplaatst.

Waardering

Dienstwoning van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als een in sobere bouwstijl aan Traditionele bouwkunst verwante dienstwoning bij de watertoren.

De woning is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De woning heeft ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van het complex bij de watertoren.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)