Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518161
Complexnummer: 
518160 - St. Jan de Doper
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 juni 2001
Kadaster deel/nr: 
17390/37
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Westland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wateringen
X-Y coördinaat: 
79065 - 449217

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De door A.A.J. Margry en J.M. Snickers ontworpen Neo-Gotische PASTORIE, gebouwd in 1900-1901, maakt deel uit van het R.K. complex St. Jan de Doper. De pastorie bevindt zich binnen het door sloten omgeven gedeelte van het kerkterrein. De pastorie is via een tussenlid met de kerk verbonden.

N.B. De oorspronkelijke indeling van de achtergevel is aangetast door het uitbreken van een gekoppeld venster op de begane grond, en toevoeging van een nieuwe brandtrap en branddeur.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken, onderkelderde pastorie van twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak met leien Maasdekking. In de kap twee kleine dakkapellen en een grotere vierruits dakkapel met een spitse driepasboog als bovenlicht en een kruisbloem-bekroning. Verder twee hoge schoorstenen. Pirons op de kleine dakkappellen en op de nok van de erkeroverkapping. De gevels, opgetrokken in grauwe baksteen in kruisverband worden doorsneden door sierbanden van rode verblendsteen, die ook toegepast is in de strekken en de raamomlijstingen. Tussen de verdiepingen bevindt zich een waterlijst.

De asymmetrische voorgevel op het noorden heeft links een driezijdige erker met op de begane grond twee schuifkozijnen onder segmentbogen en op de verdieping rechtgesloten T-kozijnen, geplaatst in spaarvelden met siermetselwerk in de boogvelden en onderin hardstenen lekdorpels. Alle bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. Onder de gootlijst een terracotta sierrand met daaronder een stenen bloklijst. Het drie traveeën brede rechte deel van de voorgevel heeft links een houten deur met hardstenen stoeptreden, onder een geprofileerd kalf met een glas-in-lood bovenlicht onder een segmentboog. Boven de entree een samengesteld venster met een tweeruits valraam onder en een tweelicht bestaande uit twee spitse driepasbogen boven. Het geheel onder een halfrond spaarveld met siermetselwerk.

Op de begane grond twee gekoppelde schuifvensters zoals beschreven in de erker. In de tweede bouwlaag soortgelijke vensters onder halfronde spaarvelden met siermetselwerk. Net als op de begane grond zijn de kozijnen gekoppeld. Het rechte gedeelte heeft onder de gootlijst een terracotta rondboogfries en is verticaal geleed door lisenen aan weerszijden van de gekoppelde vensters. De oostelijke zijgevel heeft op de begane grond en op de verdieping twee, asymmetrisch geplaatste, schuifvensters onder boogvelden. De bouwlagen worden door een waterlijst gescheiden.

Op de verdieping van de achtergevel bevinden zich symmetrisch twee aan twee gekoppelde T-vensters onder boogvelden. De branddeur heeft een oorspronkelijk glas-in-lood bovenlicht. Op de begane grond een dubbel schuifraam onder een segmentboog en een toegangsdeur met glas-in-lood bovenlicht.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke kerk in de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de voor pastorieën veel toegepaste karakteristieke Neo-Gotische stijl en als representatief werk in het oeuvre van A.J.J. Margry.

De pastorie heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de kerk.

De pastorie is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHerenstraat1622291 BLBijWateringen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WateringenA2717

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001901exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Margry, A.J.J. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur