518160 - St. Jan de Doper
Wateringen A 2717
Wateringen, Julianalaan

Inleiding

FRUITMUUR uit 1809, voorheen gebruikt voor de kweek van abrikozen, gelegen aan de oostwestzijde van het door sloten omgeven terrein van het kerkelijk complex St Jan de Doper. De muur ligt langs de sloot en strekt zich uit over de hele breedte van het terrein. Tegen de muur is een kas van later datum gebouwd. De muur, gebouwd ten behoeve van de pastoor, zou opgetrokken zijn uit hergebruikte stenen afkomstig van het gesloopte Keuletkerkje dat zich hier bevonden heeft.

Omschrijving

Circa 40 meter lange en drie meter hoge gemetselde tweeënhalfsteens fruitmuur met steunberen aan de zuidzijde (slootzijde). Oorspronkelijk was de muur afgedekt met rode oud-Hollandse pannen. De muur is aan beide uiteinden afgerond.

Waardering

De fruitmuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en typologische waarden als voorbeeld van een vroeg negentiende-eeuwse muur in een particuliere moestuin voor de kweek van leifruit.

De fruitmuur is als onderdeel van de oude pastorietuin een historisch-functioneel onderdeel van het kerkcomplex en vormt de afsluiting van het oude kerkterrein.

De fruitmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D) Abrikozenmuur